Hälso- och sjukvårdsdirektören i Västra Götalandsregionen, Ann Söderström, är väldigt glad över trendbrott Foto: SVT/Västra Götalandsregionen

Köerna minskar inom specialistsjukvården

Publicerad

För första gången på många år minskar köerna inom specialistsjukvården. Trenden vände under senare delen av 2017.

I samband med årsredovisningen för Västra Götalandsregionen som presenterades under tisdagen ser man ett tydligt positivt trendbrott inom delar av sjukvården. Där man de senaste åren har sett att köerna till specialistsjukvården har ökat, så ser man nu en minskning.

– Trenden vände under förra halvåret, först för besök och nu börjar även kön till behandling minska, säger Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

Den senaste 12-månadersperioden har antalet väntande till besök och behandling minskat med över 5 000 personer.

– Vi är väldigt glada att vi ser ett trendbrott. Sedan tar det ju ett tag att beta av alla köer, säger Ann Söderström.

Beror på många faktorer

Vid årsskiftet stod drygt 11 000 personer i kö för besök och knappt 9 000 i kö för behandling. Då gäller det de som har stått i kö i mer än 90 dagar. Året innan var de närmare 18 000 i kö för besök och normalt sett har den ökat med runt 5 000 per år.

Men nu har alltså trenden vänt. Kön minskar. Och det beror på ett antal faktorer.

– Dels för att vi jobbar med att optimera flöden och balansera mellan sjukhusen. Patienter för åka till lediga platser som finns inom regionen. Dels för att vi har utökat våra avtal med andra landsting som får hjälpa oss. Och vi har även informerat våra patienter att de har rätt att söka vård utanför regionen, säger Ann Söderström.

Fortfarande under riksgenomsnittet

Ser man till riksgenomsnittet så ligger Västra Götalandsregionen fortfarande efter. Och i riket så ökar väntetiderna just nu.

– Vi börjar närma oss. Vi har legat under medel och börjar närma oss, men riksgenomsnittet har blivit sämre, vilket beror på kompetensbristen, säger Ann Söderström.

Saknas personal

Just kompetensbristen, att det saknas bland annat operationspersonal är det största hindret för att komma till rätta med köerna helt och hållet.

Hur lång tid kommer det att ta innan köerna är borta?

– Om vi fortsätter i den här takten så har vi inga köer 2019, säger Ann Söderström.

Är det realistiskt?

– Ja, det tror jag. Vår svaga punkt är bemanningen. Det är vår största utmaning. Men vi är väldigt glada över trendbrottet, även om vi har en lång väg kvar, säger Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer