Forskarna i Göteborg blev förvånade över den dramatiska förändringen efter kosthållningen. Foto: Pixabay / Anders Wiklund

Kolhydratsnål kost kan hjälpa mot fettlever

Publicerad

Genom att följa tio överviktiga patienter som satts på en kolhydratsnål kost, men med bibehållet kaloriinnehåll, kunde forskare på Göteborgs universitet tillsammans med forskare på Chalmers och KTH, se en snabb förbättring.

– Vi blev förvånade över den dramatiska förändringen. Efter två veckor på kolhydratfattig diet hade fettet i levern minskat med 44 procent. Dessutom förbättrades deras blodfettprofil och de fick minskade inflammationsmarkörer, säger Jan Borén, professor i medicin vid Göteborgs universitet och en av de ansvariga bakom studien.

Inte en metod för alla

Icke alkoholorsakad fettlever ökar i Sverige i takt med att övervikt och fetma blir allt vanligare. Den enda behandlingsmetod som finns är att gå ner i vikt. Enligt studien verkar minskningen av fettlagring bero på både minskad nyproduktion av fett och på ökad förbränning av fett i levern. Men Borén säger också att metoden kanske inte fungerar för alla.

-Har man kraftig förhöjd kolesterol ska man vara försiktig med den kosthållning som vi testade, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer