Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Striden om Folkteatern i Göteborg fortsätter och parterna tycks ha helt olika syn på om det kan leda till att teatern vräks. Foto: SVT

Ordkrig om Folkteatern i Göteborg: ”Kommer vi inte överens är det svårt att vara kvar”

Uppdaterad
Publicerad

Den anrika Folkteatern i Göteborg har hamnat i konflikt med hyresvärden Folkets Hus som tycker att de driver en nattklubbsliknande verksamhet på restaurangen Folk. Folkteaterns vd säger att det finns ett hot om omedelbar uppsägning – något som helt avfärdas av Folkets hus.

– Vi har fått två brev från hyresvärden under hösten som handlar om hot om omedelbar uppsägning om vi fortsätter med bland annat konserter och att restaurangen har öppet sent, säger Lotta Lekvall, vd för Folkteatern.

Hyresvärden Folkets hus avfärdar uppgiften om hot om omedelbar uppsägning men menar att de kvällsliga aktiviteterna har accelererat efter pandemin, med öppet till klockan tre på natten onsdag till lördag.

– Det är olyckligt, för det är ingenting som vi är  överens om i hyreskontraktet där det står att verksamheten som ska bedrivas i lokalerna är teaterverksamhet, säger Conny Pettersson, ordförande Folkets hus.

Bråk om hyresnivån

Konflikten handlar också om hyresnivån. Enligt Folkteatern vill hyresvärden fördubbla hyran, en uppgift som motsägs av Folkets hus. Folkteaterns vd säger att teatern kan tvingas bort om inte konflikten löser sig.

– Kommer vi inte överens är det svårt att vara kvar på platsen, säger Lotta Lekvall.

Folkets hus ordförande tror däremot inte att göteborgarna behöver vara oroliga för att Folkteatern kommer att stänga.

– Nej, det behöver de inte. De kan sova gott om natten när det gäller den här frågan, säger Conny Pettersson.

Stordalen förnekar krav

Efter uppgifter i en artikel i DN menade kritiker att det intilliggande Clarion Hotel Draken krävt att kvällsaktiviteterna på Folkteatern upphör eftersom de kan störa hotellet.

Detta tillbakavisas helt av hotellägaren Petter Stordalen. I ett mejl till SVT skriver han: ”skulle Nordic Choice vara rädda för hög musik och glada människor hos grannen? Skulle inte tro det.”

Petter Stordalen skriver också att man planerar att utveckla Järntorget tillsammans med ” aktörer som Folkteatern och Göteborgs filmfestival”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.