Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hyresgästföreningens förhandlingschef Carl-Johan Bergström om vad han anser om budet från Framtiden i klippet ovan. Foto: SVT

Kommunala bostadsbolagen med nya hyreskravet: ”Högsta jag någonsin varit med om”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår hyresförhandlingar mellan Framtidens fyra kommunala bostadsbolag i Göteborg och Hyresgästföreningen. Framtiden vill höja hyrorna med 6,8 procent från och med mars, en höjning som berör 75 000 lägenheter i allmännyttan runt om i staden.

– Det funkar inte alls för hyresgästerna med en sådan hög höjning, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Göteborg.

De fyra kommunala bostadsbolagen Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder har yrkat till Hyresgästföreningen på en höjning av hyrorna med 6,8 procent, något som tidningen Hem&Hyra var först med att rapportera.

– Det är högsta yrkandet som jag någonsin varit med om, men det är samtidigt bättre än vad många andra runt om i landet har yrkat på, säger Carl-Johan Bergström.

Motiveringen: ”Ingenting vi uttalar externt”

En höjning med 6,8 procent hade inneburit att en lägenhet idag som kostar 7 000 kronor hade kostat 7 476 kronor i månaden istället.

– Motivering till yrkad hyreshöjning ger vi enbart vid förhandlingsbordet, och ingenting vi uttalar externt, säger Eva Paulson, Framtidens hyresmarknadschef.

Utdragna förhandlingar mellan parterna

Förhandlingarna mellan Framtiden och Hyresgästföreningen anser Carl-Johan Bergström har varit tuffa och utdragna.

– Det här årets förhandlingsomgång är ovanligt långsam, och vi står långt ifrån varandra och parterna har rört sig väldigt lite från starten.

Om förhandlingarna drar ut på tiden kan det innebära att hyresgästerna riskerar att behöva betala en hyreshöjning i efterskott.

-  Det är alltid svårt att svara på men vi har ett bra tempo i förhandlingarna och det ligger i båda parters intresse att komma framåt, säger Eva Paulson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.