Nu, fyra år senare, är det inte många som klagar på det olagliga upplägget. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kommunalrådet ångrar inte olagliga upplägget

Uppdaterad
Publicerad

Bengtsfors kommuns olagliga upplägg med skattefinansierat riskkapital fick hård kritik när pengarna användes för att locka Techroi, tillverkare av bensintankar, till orten. Nu, fyra år senare, är det inte många som klagar.

– Det känns bra att det bär frukt. Och när vi ser tillbaka så ger det också viss upprättelse åt styrelsen och politikerna som tog de här besluten när det var kärvt i Bengtsfors, säger Per Eriksson (S), kommunstyrelseordförande i Bengtsfors.

Att låta kommunens utvecklingsbolag, Buab, investera skattepengar i lokala företag, var kontroversiellt redan från början. Men nu när Techroi nyanställer, efter att fabriken stått tom i flera år, hoppas man på att Bengtsfors ska bli en industrikommun att räkna med igen.

Läs också: Kommunalrådet lättat över nyanställningarna

Vill ha större möjligheter

Det olagliga upplägget har gett resultat, och kommunalrådet ångrar inte att man satsade.

– Vi ser ju att det varit en nedgång när det gäller industriarbeten under ett antal år. Nu ser vi att det vänder, och därför tror jag att kommuner borde kunna ha friare utrymmen att bidra till att det händer positiva saker, säger Per Eriksson.

Så i kristider kan man tänja på kommunallagen?

– Ja, jag anser att man måste kunna göra det.

Får pengarna tillbaka

Aktierna som kommunen köpt i Techroi har under åren skrivits ner i värde, från de ursprungliga två miljonerna till dagens 75 000 kronor. Kommunen beslutade att de skulle säljas redan 2013, men någon köpare dök inte upp, förrän nu. Både aktierna och utvecklingsbolaget ska säljas till den kinesiske miljardären Hong Sheng Guo för 2,5 miljoner kronor. Politikerna hoppas att han ska lockas att investera ännu mer i Dalsland.

– Han äger Baldersnäs och ska köpa hotellet, och jag har förstått att han för diskussioner om andra anläggningar också. Ju mer han köper och bygger sig fast så blir det ett större steg att kliva av och lämna Dalsland, säger Per Eriksson, och fortsätter:

– Visst kan det verka som att man lägger alla äggen i samma korg, men nu har vi ju faktiskt någon som vill lägga sina ägg i vår korg, och det ska vi välkomna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Industriföretag i Bengtsfors

Mer i ämnet