Martin Wänblom, Marie Dahlin (S), Mikael Damberg (S) och Martin Lindwall tog första spadtaget. Foto: SVT

Kommunalrådet: Det kommer ge arbetstillfällen

Publicerad

Ett startskott för framtiden. Så beskrev kommunalrådet Marie Dahlin (S) det första spadtaget för Wargön Innovation. Samtidigt finns politiskt oenighet till fortsatt stöd av projektet.

Till en början fanns en bred politisk enighet kring planerna för Wargön Innovation. Men sedan några år tillbaka har oppositionen ifrågasatt omfattningen på satsningen. Efter att beslutet togs i mars att gå in i en etableringsfas överklagades det till förvaltningsrätten. Det är utvecklingscentret Innovatum som ska driva verksamheten på platsen. Enligt överklagan gynnas de av att kommunen finansierar bygget.

– Jag menar att det bryter mot kommunallagens paragrafer om stöd till enskild näringsidkare, men också att det är oklart med finansieringen framöver, säger oppositionsrådet Gunnar Lidell (M) som står bakom överklagandet.

LÄS MER: Fem år senare – nu byggs ”innovationsfabriken”

”Fler finansiärer än kommunen”

Kommunalrådet Marie Dahlin (S) anser att det här är ett steg som kommunen måste ta.

Marie Dahlin (S). Foto: SVT

– Jag tror att man måste hjälpas åt. Sedan är vi fler finansiärer än kommunen, både staten och regionen i allra högsta grad. Så det här är ett samarbete på alla nivåer och jag tror att man måste hjälpa näringslivet igång.

Samtidigt närmar vi oss ett val. Tror du att det här projektet har en framtid oavsett politisk styrning?

– Ja, jag tror att det kommer fortsätta. Men det kan variera hur mycket man satsar.

Drömmen: Textilåtervinning

I framtiden ser hon att den ursprungliga tanken, som lanserades för fem år sedan, med textilåtervinning kan bli möjlig på platsen. Ett av Wargön Innovations större projekt som redan är igång handlar om just det och inom näringslivet finns det en stor efterfrågan på tekniker för återvinning av gamla textiler.

– Jag tror på en sorteringsplats för textilier här och det kommer ge arbetstillfällen, säger hon.

Mer stöd från regeringen

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) var inbjuden för att stå bakom en av de fyra spadarna som skulle symboliskt skulle sättas i marken vid byggstarten.

Satsningen i Vargön faller regeringen i smaken och är något som han vill se mer av.

– Vi har växlat upp i frågan om hållbarhet och innovationsstöd enormt mycket och vi kommer fortsätta göra det. Och vi samarbetar gärna med näringslivet för att se hur vi kan nå en hållbar utveckling, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.