Axel Josefsson (M) vill effektivisera kommunens verksamhet för att spara pengar. Foto: Moderaterna Göteborg

Göteborg tampas med hemlöshet och barnfamiljer som flyttar

Publicerad

Unga människor flyttar till Göteborg, men höginkomsttagare med barn flyttar därifrån. Samtidigt växer bostadsbristen – och kommunens kostnader för den, berättar Axel Josefsson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Varför ökar kommunens kostnader?

– Det är flera saker som spelar in. De hemlösa ökar i antal, ganska kraftigt, i och med att vi inte lyckas bygga lägenheter i den takt som människor väljer att flytta hit. Vi är enbart skyldiga att ta hand om de människor som har en social problematik, samtidigt har många svårt att få tag i en lägenhet på grund av ekonomin. Många fler barnfamiljer blir hemlösa, vi kan inte låta dem bo på gatan.

Intäkterna till staden spås också minska. Varför då?

– Vi är i slutet av en högkonjuktur som börjar mattas av, och när vi tittar på prognoserna kommer intäkterna från skatter att minska.

Ändå beräknas staden gå med vinst i år. Hur hänger det ihop?

– Vi realisationsvinster och överuttag från våra bolag som gör att vi får ett positivt resultat, men de är av engångskaraktär. Vi har ett strukturellt underskott på nästan en halv miljard, vilket är mellan en och två procent av stadens omsättning under ett år. Det är mycket pengar, men inte oöverskådligt.

Sverige har en åldrande befolkning. Hur ser det ut i Göteborg?

– Jämfört med Sverige som helhet är göteborgarna yngre än genomsnittet. Men andelen av den äldre befolkningen kommer att öka även här, vilket kommer att bli en ekonomisk utmaning.

Stämmer det att många i arbetsför ålder flyttar till kranskommunerna?

– Ja, det gör det. Ettåringar är den största gruppen som flyttar ut... Man kan säga att det ofta är föräldrar med goda inkomster som väljer att flytta till kranskommunerna, medan många unga vuxna flyttar hit. Därför vill vi satsa på fler småhus, så att barnfamiljer har möjlighet att stanna.

Hur vill kommunstyrelsen vända underskottet?

– Vi lägger fokus på det kommunala kärnuppdraget, sådant som inte tillhör det får vi göra när vi har medel till det. Vi vill också effektivisera och använda ny teknik. Till exempel inom äldreomsorgen, där ny teknik kan göra att det inte behövs lika många personer för att genomföra ett uppdrag.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I alla kommuner åldras befolkningen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer