Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adam Johansson (M) och Ingemar Kihlström (KD) besökte akutmötet på bygdegården efter vargangreppet. Foto: SVT

Efter attacken: Falköpings kommunalråd vill se skyddsjakt på varg

Uppdaterad
Publicerad

Efter vargattacken mot fåren i Brismene hölls ett akutmöte med politiker från både kommun och riksdag. Kommunalrådet Adam Johansson (M) i Falköping ser behov av skyddsjakt på varg.

Starta klippet ovan för att höra vad politikerna tycker.

Runt de fyra borden i bygdegården samlades lokala lantbrukare, LRF, Svenska Fåravelsförbundet och politiker.

Från riksdagen deltog Ingemar Kihlström (KD) och han anser att vargstammen behöver reduceras.

– För att just bibehålla möjligheten till att bedriva jordbruksproduktion och gröna näringar. Vi ser att vargstammen behöver reduceras kraftigt, säger Ingemar Kihlström (KD).

Kommunalrådet: Behov av skyddsjakt

Adam Johansson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Falköping. Han lovade på mötet att höra av sig till länsstyrelsen och lyfta frågan om skyddsjakt.

– Jag ser ju att det är uppenbart att det kan finnas behov av det, säger Adam Johansson (M).

Länsstyrelsen: Inte så enkelt

Nelly Grönberg som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland menar att utökad skyddsjakt inte är lösningen på problemet med attacker, utan förespråkar i stället utökade rovdjursstängsel. Något som man också kan söka bidrag för hos Länsstyrelsen.

– Vi har inhemsk lagstiftning och även EU-lagstiftning som säger att Sverige har ansvar för att bevara vargen i en livskraftig stam, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.