En kommunanställd som arbetar med barn och unga undrade på Facebook ”när skyddsjakten på sverigedemokrater drar igång”. Foto: TT / Skärmdump Facebook

Kommunanställd skrev om ”skyddsjakt på sverigedemokrater”

Uppdaterad
Publicerad

En anställd inom en kommun i Dalsland skrev i en Facebookdiskussion ”När drar skyddsjakten på sverigedemokrater igång”. Mannen arbetar med barn och ungdomar och nu kräver SD i Norra Västra Götaland att mannen avskedas eller omplaceras.

Det ska ha varit i ett slutet forum på Facebook där olika personer diskuterade vargjakt som mannen ska ha ställt frågan. Flera personer inom SD har reagerat starkt på inlägget eftersom mannen har en ledande ställning inom en ungdomsverksamhet i en kommun i Dalsland.

– Mannen arbetar med barn och ungdomar och är en förebild. Det är fullständigt oacceptabelt att man uttrycker sig på det viset när man har den positionen, säger Matheus Enholm, distriktsordförande inom SD Västra Götaland Norra.

Inlägget ska alltså ha skrivits i en diskussion om huruvida det är rätt att jaga varg eller inte.

– Efteråt har han försökt släta över och säga att det bara var ett skämt. Det håller inte, så här skriver man bara inte, säger Matheus Enholm.

Kräver avsked

SD har nu skrivit ett brev till ansvariga inom den aktuella kommunen där de kräver att mannen avskedas.

– Och om han inte avskedas bör han åtminstone förflyttas till en tjänst där han inte är en förebild, där han inte jobbar med barn och ungdomar, säger Matheus Enholm.

SD menar att barn som mannen arbetar med kanske har föräldrar som är sverigedemokrater och att de kan ta mycket illa vid sig.

SVT Nyheter Väst har sökt mannen utan resultat. Personalchefen i kommunen säger så här:

– Vi har tagit del av informationen och brevet från SD. Vi kan bekräfta att mannen är anställd hos oss och att vi söker honom för att få höra hans version av det inträffade.

I övrigt vill man inte uttala sig.

– Vi väntar med att diskutera eventuella åtgärder innan vi har pratat med den anställde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.