Börje Alström i Brämaregården i Göteborg ger hemtjänsten kritik på flera punkter. Foto: SVT

Göteborgs hemtjänst i botten av kommunligan

Publicerad

När brukarna själva bedömer hemtjänsten får Göteborgs kommun ett av de sämsta resultaten i Sverige. Det visar Socialstyrelsens brukarenkät från de senaste åren. Frågan är om kommunen lyckas vända resultatet i årets enkät som offentliggörs på torsdagen.

– Vi har fortfarande svårt att rekrytera undersköterskor, säger Annelie Snis, hemtjänstchef i Göteborg.

Förra året så blev det sammanlagda resultatet för hemtjänsten i Göteborgs kommun 80, vilket innebär att 80 procent av brukarna är mycket eller ganska nöjda med hemtjänsten.

I hela Sverige ligger snittet på 88 procent. Och Göteborgs kommun fick ungefär lika dåliga resultat under 2015-2017.

Göteborg ligger sexa från slutet av alla Sveriges kommuner 2018?

– Visst vi låg kanske sexa från botten, men när jag tittar på våra resultat så har man ändå ett högt förtroende för hemtjänsten. Men vi får ju jobba vidare naturligtvis och se till att vi utvecklar oss och gör lite till, säger Annelie Snis, sektorschef för äldreomsorgen i Göteborgs kommun. 

Högre omsättning på personal

När det gäller kontinuitet hos personalen så har läget försämrats i Göteborgs kommun. För fyra år sedan var snittet på hur många personer som en brukare träffar under två veckor 14 personer i Göteborgs kommun. Förra året steg siffran till 16.

– Det är jättetråkigt. Vi vet att kontinuitet är en förutsättning för att de andra delarna i enkäten ska få höga resultat, säger Annelie Snis. 

I klippet berättar Börje Alström om hur han fick en blöja fasttejpad på kroppen av hemtjänstpersonal.

Annelie Snis berättar att de har haft extra stora problem med att få tag i utbildade undersköterskor under det senaste året.

– Vi har haft en helt annan rekryteringsbas. Det är väldigt få som utbildar sig till undersköterskor. Tyvärr så har yrket tappat i attraktivitet. Det gör naturligtvis att personalomsättningen blir ganska hög inom hemtjänsten.

Nya siffror på gång

På torsdagen kommer siffrorna från 2019 års brukarenkät. Under året har kommunen bland annat jobbat på att göra yrket mer attraktivt.

– Vi jobbar väldigt mycket med marknadsföring på olika sätt. Och i början av året så startade en vårdbiträdesutbildning i Göteborg, så det är ett sätt att förkorta vägen in i yrket, säger hon.

Vad tror du om årets siffror?

– Det är väldigt svårt att säga något om det. Man vet ju aldrig. Vi har en stigande sjukfrånvaro inom hemtjänsten. Och det påverkar kontinuiteten och kompetensen. Det finns risk att vi inte lyckats höja resultaten. Det finns risk att vi till och med sänkt något resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.