Kommunen varnar för osäkra isar på både stora och lilla Delsjön på grund av skiftande vattennivåer. Foto: TT/SVT

Varning i vintervädret: Gå inte ut på isen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir kallt och soligt väder i hela länet i helgen, och det kan kännas lockande att ge sig ut på isarna.

Men du som har tänkt besöka Delsjöområdet gör bäst i att stanna på land, enligt Göteborgs Stad.

Helgens väderprognos lovar klart och kallt väder, och det brukar ju innebära att Göteborgarna vallfärdar till Delsjöarna för att motionera, grilla och njuta av solen.

Men kylan till trots så ska du inte ge dig ut på isen. Den uppmaningen kommer från Göteborgs Stad, som återigen går ut och varnar allmänheten om att isarna är osäkra.

Höjda vattennivåer

Delsjöarna fungerar som råvattenmagasin för Göteborgs dricksvatten när vattnet i Göta Älv till exempel har för höga salthalter. Under januari har intaget vid Göta Älv delvis varit stängt. När vattnet släpps på igen och vattennivåerna i delsjöarna höjs blir isarna osäkra och därför olämpliga att gå ut på.

– Vi uppmanar allmänheten att inte gå ut på isen i helgen, säger Josefin Lundberg Abrahamsson, chef för dricksvattenproduktion på Kretslopp och vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.