Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linnea Bengtsson, näringslivsstrateg i Tidaholms kommun, engagerar nu A-traktorförare som ska rapportera om de ser skadegörelse och annat i centrum.

Tidaholms ovanliga drag: Anlitar ”EPA-spanare”

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar Tidaholms kommun hjälp av ”EPA-spanare” som ska hjälpa till att hålla det fortsatt lugnt i centrum. Kommunen har annonserat efter A-traktorförare som ska rapportera in om de ser skadegörelse eller annan brottslig verksamhet när de cruisar runt i staden.

– Vi vill att när de ändå är ute och kör också håller lite uppsikt om de ser någon skadegörelse och då rapporterar detta till polisen eller kommunen, säger Linnea Bengtsson, projektledare och näringslivsstrateg på Tidaholms kommun.

Tidaholm har sökt kontakt med A-traktorförare som är ute och rör sig i samhället och ser mycket. Projektet kallas ”Ökad trygghet med motorburen ungdom” och första gruppen med fem blivande EPA-spanare är nu på gång.

De får utbildning och skriver på ett avtal där de bland annat lovar att inte själva ingripa utan att alltid kontakta polisen eller kommunen om de ser något.

– Detta är också ett bra sätt för oss på kommunen komma i kontakt med ungdomarna och höra hur deras vardag är, säger Linnea Bengtsson.

Minskar konflikterna

Kommunen har god erfarenhet av projekt med ”EPA-ungdomar”. Förra året gjorde Tidaholms kommun satsningen ”EPA levererar”. A-traktorungdomar hjälpte då till att leverera hem varor till dörren åt tidaholmare.

Projektet sägs ha minskat konflikterna som funnits mellan allmänheten och motorburen ungdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.