Foto: SVT

Kommuner kritiseras för tidsbegränsade beslut

Publicerad

Forskaren Therese Bäckman ifrågasätter kommunernas system att sätta en bortre gräns för hjälp enligt LSS. Hon anser inte att det är rättssäkert.

– Har jag fått ett beslut från samhället som gäller till exempel kontaktperson så ska jag kunna veta att jag kan ha kvar det inom en överskådlig framtid, säger Therese Bäckman, juris doktor vid Göteborgs universitet.

Ingen kontaktperson

SVT Västnytt har berättat om Angelica Gustavsson, som i många år haft en kontaktperson som hon gör olika sociala aktiviteter med. Nu har stadsdelen Norra Hisingen i Göteborg beslutat att hon inte längre har rätt till detta.

Therese Bäckamn har i sin avhandling undersökt beslut i tre västsvenska kommuner och kommit fram till att nästan 90 % av besluten har försatts med en tidsbegränsning.

Hon tycker inte att systemet är rättssäkert.

– När jag pratar rättssäkerhet så är det inte bara att det ska vara formella bra beslut utan det handlar också om trygghet.

Är det ekonomiskt?

Hon ifrågasätter också ekonomin i att hela tiden ompröva beslut.

– Det är ingen riktigt som vet vad alla de här omprövningarna kostar för kommunen. Jag tycker att kommunerna ska fundera över om det finns resurser att spara genom att inte ständigt hålla på och ompröva beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer