En bild på Frank Baude ur ett SVT-reportage år 2000 Foto: SVT

Kommunistprofilen Frank Baude är död – blev 84 år

Uppdaterad
Publicerad

Under 30 år var han en av Kommunistiska partiets, tidigare KPML(r), största profiler. Nu har Frank Baude från Göteborg avlidit. Han blev 84 år.

– Han var en genuin arbetargrabb som växte upp och blev en socialistisk ledare, säger lokalpolitikern och vännen Yngve Berlin (KP)

En av Kommunistiska partiets största profiler Frank Baude har avlidit, 84 år gammal.

Han föddes i Göteborg men på ålderns höst bosatte han sig i Brodalen, strax utanför Lysekil.

– Han älskade politik och framför allt älskade han lokalpolitik. Han var jordnära på det sättet, säger Yngve Berlin (KP) som med tiden utvecklade en vänskap med Frank Baude.

Avgörande roll

Frank Baude engagerade sig politiskt under 1960-talet och hade, enligt Yngve Berlin, en avgörande roll i partiets utveckling.

– Ungdomen präglades av orättvisorna i vietnamkriget och Frank hade en betydelse i att det inte bara blev en internationell rörelse. Kampen i Sverige kom med i perspektivet. Han var avgörande för att vi kunde bilda ett kommunistiskt parti och att det överlevt och lever.

Lämnade i protest

Frank Baude lämnade Kommunistiska partiet 2014 i en form av protest mot hur partiet utvecklat sig.  Bland annat var han kritisk till att feminism skrivits in i partiets program.

”Nu sticker denna småborgerliga hydra upp inom partiet och fick majoriteten med sig om att skriva in feminismen på partiets banér. Denna småborgerliga avvikelse kommer naturligtvis att följas av fler[...] jag har tappat förtroendet för partiledningen och tidningen Proletärens redaktion och ber härmed att få meddela mitt utträde ur partiet”, skrev han i sitt avskedsbrev.

Och avskedet från partiet är något som Yngve Berlin diskuterat med Frank Baude.

– Vi var nog överens i det mesta men inte i det. Vi tyckte det var skit att han lämnade och det har jag sagt.

– Men i ett samhälle där klassklyftor ökar och där man ser att det går åt fel håll, då kan man brista i sin analys. Han tyckte inte att han fick gehör för sin politik, berättar Yngve Berlin.

Men enligt Berlin har Frank Baude fortfarande en stark ställning i partiet.

– Han har lite ikonstatus och vi kan inte döma en människa för en handling.

Här kan du se ett reportage med Frank Baude ur Västnytt år 2000 efter att han släppt sin bok Mot strömmen i svensk politik under 30 år

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En bild på Frank Baude ur ett SVT-reportage år 2000 Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer