De 20 jobben som kan försvinna är viktiga för Mariestad menar Johan Abrahamsson (M), hör honom i klippet ovan. Foto: Ida Vaske/SVT

Kommunkritik mot att Migrationsverket lämnar Mariestad

Publicerad

Nu kommer kritik mot att Migrationsverket vill stänga mottagningsenheterna i bland annat Mariestad som en följd av att antalet asylsökande har minskat kraftigt.

– Vi reagerar mot att man alltid stänger på de mindre orterna och centraliserar, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson (M).

Migrationsverket planerar att stänga mottagningsenheterna i Mariestad, Borås, Jönköping och Högsby. På varje enhet berörs ett 20-tal anställda. I Jönköping finns två enheter. De anställda har fått beskedet att verksamheten kommer stänga under nästa år.

– De här 20 jobben är viktiga för Mariestad. Vi behöver akademiker och statliga jobb, säger Johan Abrahamsson.

Han vill nu föra upp frågan på regeringsnivå.

– Det är alldeles för många verk som sitter i de stora städerna med höga hyror. Våra hyresnivåer är helt annorlunda i de mindre orterna. Genom att flytta ut verksamhet till de mindre orterna, med modern teknik, så kan hela Sverige leva, säger Johan Abrahamsson.

Kollektiva boenden prioriteras

Stefan Bergman på Migrationsverket Region Väst säger till SVT att stora avvecklingar har redan skett i storstäderna och att verket nu har valt att prioritera kollektiva boenden och det finns inte i Mariestad eller Borås, men däremot i Vänersborg och Halmstad.

– I Mariestad och Borås har det varit lägenhetsboenden, men det har visat sig att de kollektiva boendena har fungerat bättre som ett stöd i asylprocessen, säger Stefan Bergman.

Mest verksamhet var det i Mariestad efter den stora flyktingvågen 2015. Året därpå arbetade ett 90-tal personer på Migrationsverkets mottagningsenhet där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.