Eva-Lotta Franzén, chef för kulturförvaltningen i Borås. Foto: Borås stad/SVT

Kränkningar på Borås stadsteater

Uppdaterad
Publicerad

Kränkningar, härskarteknik och utskällningar. Arbetsgivaren gör för lite för att komma till rätta med den dåliga arbetsmiljö på Borås stadsteater, menar facken.

– Vi har en plan som vi jobbar på med, svarar kulturchefen Eva-Lotta Franzén.

I grund och botten menar Hasse Brännmar, ombud för fackförbundet Vision, att det handlar om dålig kommunikation – både mellan anställda och från chefer.

Bland annat nämner han utskällningar på möten, härskarteknik och att arbetsuppgifter flyttas mellan personal utan att de själva blivit informerade.

– Det är klart att det är inte lätt att vara chef på en teater men det handlar om att vara lyhörd. Och våra medlemmar känner inte lyhördheten, säger Brännmar.

”Det har eskalerat”

Det har varit dålig arbetsmiljö på Borås stadsteater sedan en längre tid tillbaka.

– Vi kan säga att det inte är första gången det händer på den här arbetsplatsen. Men våra medlemmar säger att det har eskalerat under det senaste året, säger Hasse Brännmar, ombud för fackförbundet Vision.

Eva-Lotta Franzén, kulturchef i Borås, håller med om att det funnits problem länge.

– Det är en dålig arbetsmiljö på teatern, det har det varit i flera år. Därför initierade vi från förvaltningsledningen en utredning av arbetsmiljön, säger Eva-Lotta Franzén, kulturchef i Borås.

Med det i sikte tog Stadsteatern i Borås in konsulter som gjorde en utredning för att bena ut konflikterna och lade efter det fram en åtgärdsplan.

– Vi kom fram till ett antal områden som vi tyckte var viktiga att ta tag i. Bland annat har vi tydliggjort organisationen och gjort utbildningsinsatser för medarbetarna. Det arbetet ska pågå under hela året, tills vi kommit till rätta med problemen.

Kopplar in Arbetsmiljöverket

Men fackförbunden menar att arbetsgivaren inte gjort tillräckligt av planerna.

– Det tråkiga är att arbetsgivaren sedan inte gjorde något på två månader. Man tog inte tag i det. Människor mådde inte bra. Det är förödande, säger Brännmar.

Nu har Vision och Teaterfacket tillsammans lämnat in en framställan till Arbetsmiljöverket att ta ställning till, för att få fart på konfliktlösningen.

– Vi vill få igång ett rejält arbete med den psykosociala arbetsmiljön. Någon måste vara inne och hjälpa dem att prata med varandra. Både chef till medarbetare och medarbetare emellan. Gärna att man plockar in en utomstående part som hjälper till, säger Hasse Brännmar.

Håller inte med

Kulturchefen, å andra sida, håller inte med facken på den punkten. Eva-Lotta Franzén tycker att deras åtgärdsplan fungerar bra.

– Ja, det tycker jag. Samtidigt så återstår en hel del.

Men hon ser ingen anledning att ändra på den för tillfället.

– Vi har en plan som vi jobbar på med. Så får Arbetsmiljöverket ta ställning till detta, säger Eva-Lotta Franzén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.