Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hur Konkurrensverket resonerar om kommunernas julgåvor. Foto: Andreas Eklund/TT

Kommuner ger presentkort som julgåva – utreds av Konkurrensverket

Uppdaterad
Publicerad

Flera västsvenska kommuner, som till exempel Alingsås, Skara och Mellerud, har i år valt att ge julgåvor till sina anställda i form av presentkort som kan användas för att stötta den lokala handeln. Nu har Konkurrensverket fått upp ögonen för dessa julgåvor och ska utreda om de är lagliga.

I nuläget utreder Konkurrensverket Norrköpings och Uppsalas julgåvor i form av presentkort för att handla lokalt. Även i Västsverige finns det flera kommuner som har valt samma julklapp till sina anställda, något som Nya Lidköpings-tidningen var först att rapportera om.

–  Vi är intresserade av att se om det här är förenligt med lagen om upphandling. Det finns regler man måste följa när man gör inköp, säger Malin de Jounge, chef för enheten för otillåtna direktupphandlingar på Konkurrensverket.

Men är det inte bra att det lokala näringslivet som haft det tufft under pandemin stöttas genom presentkorten?

– Det är ett vällovligt syfte, det håller jag med om. Men sedan får man fundera på hur vi hanterar en situation som bryter mot annan svensk lag, om vi kommer fram till att den gör det.

Utredning läggs ner

Under tisdagmorgon meddelar Konkurrensverket att man lägger ner granskningen av gåvor i form av presentkort. Myndigheten skriver i sin motivering att ”de upphandlande myndigheterna har agerat i enlighet med intentionerna i den tillfälliga lagen vars syfte bland annat är att minska negativa effekter för näringslivet till följd av spridningen av coronaviruset”.

Fotnot: Även under tisdagen förtydligar Konkurrensverket att i Uppsalas fall gällde frågan en sommargåva till kommunanställda och inte en julgåva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet