Nu kan en levande person få chansen att agera konstverk på perrongen. Foto: SVT Grafik

Miljonsatsning på Västlänken – Levande person ska vara konstverk på livstid

Uppdaterad
Publicerad

Statens konstråd har nu beslutat vilket konstverk som ska pryda Västlänkens framtida tågstation vid Korsvägen i Göteborg. Vinnaren blev ett förslag som innebär att en person heltidsanställs på livstid för att vandra omkring under marken och agera konstverk.

Det nu beslutade förslaget innebär att de miljoner kronor som öronmärkts, för att konstnärligt utsmycka stationen vid Korsvägen, ska gå till att ge en person en livstidsanställning på stationen. Vad ska då personen göra? Lite vad den vill. 

 – Personen ska göra det som den väljer att göra. Jag tror att man kan se det som en kommentar på lönearbete i dag, säger Johny Lindeberg, arkitekt vid Trafikverket som suttit med i juryn som beslutat.

De exakta detaljerna är inte helt beslutade men tanken är att stationen därtill ska utsmyckas med ett omklädningsrum och en stämpelklocka som är kopplad till fabriksliknande lampor ovanför plattformarna. 

Ska skapa samtal

Det huvudsakliga konstverket är dock personen som alltså ska vara tillsvidareanställd, på heltid, för all överskådlig framtid. Om personen vill säga upp sig kommer denne att ersättas genom en ny rekrytering.

– Det här blir en conversation piece, en samtalsstartare, som kan bidra till mytbildning. Har ni hört om konsten i Göteborg?

– Offentlig konst i dag är något annat än när vi satte kungar på hästar. Här arbetar konstnärerna alltså med performance under kommentaren om vad som är arbete och vad är kapital?

Med tanke på hur kritiserat Västlänken är redan i dag. Tror ni inte att människor kommer att vara kritiska till att man lägger offentliga medel på det här?

– Det spelar nog egentligen ingen roll vilket förslag vi valt så hade vi fått kritik. De som inte gillar Västlänken kommer inte att tycka om det här ändå, säger Johny Lindeberg.

Ett stort ormskelett i Haga

Samtidigt som Statens konstråd beslutat om en evigt anställd på Korsvägen har man bestämt att Haga ska få ny utsmyckning, ett gigantiskt ormskelett.

Förslaget är framtaget av den fransk-kinesiske installationskonstnären Huang Yong Ping, och är ett stort skulpturalt verk. Ormens kropp ska enligt idéen ringla sig längs med stationens tak och dess huvud ska skjuta upp över jord i samband med nedgången till stationen.

–  Här är det lite mer klassiskt. Ett fysiskt konstverk som man sätter på plats som bara har i uppgift att förmedla en konstupplevelse. Då gillar vi ormens relation till den slingrande järvägen.

Kostar runt 6-7 miljoner kronor

Det finns i nuläget ingen exakt summa för vad de båda konstverken ska kosta men runt 6-7 miljoner kronor per verk är riktmärket. Det hela finansieras till största del av pengar från själva Västlänksprojektet. 20 miljoner kronor från projektet har avvarats för att lägga på konstutsmyckning av stationerna. Därtill har Statens konstråd gått in med 8 miljoner kronor. 

Det är dock fortfarande många detaljer som ska beslutas om innan konstverken slutligen står på plats. 

– Ja, vi ser fortfarande massa frågetecken. Vi är väldigt spända och kanske lite nervösa.

Så ni är också förberedda på att det nog kan storma en del?

– Jo då, men vi hoppas att det åtminstone blåser jämt åt båda hållen, säger Johny Lindeberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.