Så här ser konstgräsplanerna på Heden ut efter EM i ridsport i Göteborg. Foto: SVT

Konstgräsplaner totalförstörda efter EM i ridsport

Publicerad

EM i ridsport kan bli en jobbig historia för flera idrottsföreningar. Fyra av fem konstgräsplaner på Heden har blivit totalförstörda efter hästtävlingarna och måste nu stängas.

EM i ridsport gick av stapeln den 21 augusti. Över 600 hästar och 300 ryttare deltog i idrottsfesten som hölls på ett flertal platser runt om i Göteborg.

LÄS MER: EM i ridsport invigt

Men nu visar det sig att arrangemanget lett till omfattade skador på konstgräsplanerna på Heden i Göteborg.

Så här skriver Göteborgs Stad i ett pressmeddelande:

”Heden var en av de arenor som användes under EM i ridsport och en besiktning efter evenemanget har nu visat att planerna är i dåligt skick och måste lagas innan de kan användas igen”.

– De har fått skador på grund av att täckningen inte varit tillräcklig, säger Ann-Charlotte Hellman, fastighetschef på idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg.

Fyra av fem planer stängs

Göteborgs Stad har tvingats ta beslut om att stänga fyra av de fem planerna.

– Vi hade en dialog med Got Event kring hur man ska skydda planerna för att de skulle kunna vara spelbara och i samma skick efter EM. Det har självklart varit en målsättning att det inte skulle vara några skador annat än småjusteringar, säger Ann-Charlotte Hellman.

Tanken var att konstgräsplanerna åter skulle vara bokningsbara från och med onsdagen. Men det går inte.

Planerna är så illa däran att fotbollsspelare riskerar att skada sig om de spelar på planerna.

– Det går inte att spela fotboll på planerna. Det finns bland annat hjulspår om är så pass djupa att vi inte kan tillåta fobollsspel.

30-tal föreningar drabbas

Det är ännu oklart hur länge det kommer att dröja innan planerna kan öppnas igen. Men kommunen har meddelat att det kommer att vara stängt åtminstone fram till årsskiftet.

– Det beror på hur stora skadorna är. Om vi behöver byta gräset, eller om vi behöver byta sviktpadden som ligger under. Eller om det finns skador ända ner på grusbädden, säger hon.

Samtidigt försöker de reda ut hur många som påverkas av den plötsliga stängningen.

– Vi håller på att titta på det men en preliminär siffra är ett 30-tal föreningar, säger Ann-Charlotte Hellman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.