Eric Wahlström som tränar för Vasaloppet var en av de första som provade slingan på 900 meter på Billingen. Foto: SVT

900 meter konstsnöspår på Billingen trots total snöbrist

Uppdaterad
Publicerad

På Billingens fritidsområde i Skövde finns egentligen ingen snö inför sportlovet. Slalombacken är stängd – men tack vare en stor arbetsinsats står nu 900 meter konstsnöspår klart på Billlingen trots total snöbrist.

– Helt fantastiskt att de lyckats åstadkomma detta, säger Eric Wahlström som tränar inför Öppet spår på Vasaloppet.

I skogen kring skidspåret på Billingen är det mestadels barmark. Ändå ligger snön ganska tjock några meter intill. Förklaringen är snökanoner, dittransporterad snö och massor av arbete.

– Vasaloppsåkarna dök upp så fort vi spårade. Ja, egentligen har de riktiga entusiasterna redan åkt runt, runt, på de små snöhögar som legat här tidigare, säger Emma Wiezell, chef för Billingens fritidsområde till SVT Nyheter Väst.

– 450 meter åt vart håll – det är bättre än ingenting, säger Eric Wahlström. Det är bara att köra många varv – alternativet är rullskidor.

Slalombacken öppnar inte

Nu till helgen inleds sportlovet för Västsverige. Men så här dåligt med snö har det inte varit på över tio år. Senast slalombacken på Billingen fick hålla stängt hela säsongen var 2008. I år kommer den inte att öppna.

– Nej, vi har beslutat att inte öppna den i år. Det krävs ungefär sju dygns ihållande minusgrader för att kunna öppna en slalombacke. Med det varierande väder vi har nu känner vi att det inte är möjligt, säger Emma Wiezell.

Stolta ändå

Men den lilla slingan vanligt skidspår på 900 meter konstsnö är Emma Wiezell stolt över.

– Det är väldigt lite snö och det är på småmarginaler som vi har fått spår, men vi har ändå fått spår och det är vi väldigt nöjda med, säger Emma Wiezell.

– Vi har just fått ihop 900 meter och hoppas kunna få till ett par hundra meter till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.