Före och efter restaureringen. Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Kopparmärra är snart synlig igen

Uppdaterad
Publicerad

Kopparmärra, som statyn kallas i folkmun, är färdigrestaurerad och får snart se dagens ljus igen. Skyddsplasten och byggnadsstälningarna som omger den tas bort nu på fredag.

– Det har tagit omkring fem månader att restaurera statyn och det är helt enligt plan, säger konservator Helena Strandberg.

Sedan april i år har Karl IX:s ryttarstaty, även kallad Kopparmärra, restaurerats och varit utom synhåll för göteborgarna och besökare i staden. Lager med skorpor av smuts och beläggningar har varsamt skrapats bort med skalpell och statyn har blästrats ren med fin sand av aprikoskärnor följt av skyddande vaxning.

– Vi har varit fyra till sex personer som har arbetat med den. Det är ju en ovanligt stor staty och det är inte bara hästen och kungen som är i brons utan även det fundament som hästen står på. Det är vanligare att statyer står på en stensockel aller annat, säger Helena Strandberg.

Nya sporrar

Nygjutna sporrar sitter nu också på Karl IX:s hälar och som en sista del i upprustningen rengjordes granitpodiet runt statyn. Allmänheten kommer att få se Kpparmärra i en ny dager utan föroreningar och smuts.

– Varje skulptur har något speciellt problem som ska lösas. En utmaning i det här konserveringsprojektet har varit att få bort ett tunt beige skikt betongdamm som satt hårt fast på bronsens yta. Troligtvis kom det dit när monumentet flyttades på 1930-talet.

Enligt henne har det blivit noggrannare numera med att täcka över statyer ifall det sker vägarbeten eller byggnationer i närheten. Kopparmärra flyttades på 1930-talet på grund av ändrad trafikläggning.

På andra sidan gatan

– Tidigare stod den på andra sidan gatan. Det kan ha stått cementblandare eller annat i närheten av den här statyn och att det därför det varit betongdamm på den, säger hon.

Arbetet har varit igång hela den ovanligt varma sommaren och stundtals har det enligt Helena Strandberg varit lite väl varmt under presenningen.

– Det har i bland varit 35 till 40 grader varmt under skyddsplasten.

Foto: Helena Strandberg Konservator AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.