Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De köpte nyproduktion med inflyttning i oktober 2023 – nu får Rebecca och Fredrik inte sålt sitt nuvarande hus. Foto: SVT

Köpte villa sex timmar före Ukrainakriget – nu får de inte sålt huset de bor i

Uppdaterad
Publicerad

På kvällen den 23 februari skrev Rebecca och Fredrik Ritter under papperen för ett efterlängtat husköp. Sex timmar senare bröt Ukrainakriget ut och under våren började prisraset på bostäder.

– Typiskt, säger Fredrik Ritter.

Starta videon för att se paret Ritter berätta om sitt husköp.

Huset som paret Ritter köpte är under nyproduktion med inflyttning i oktober 2023. När de skrev på köpekontraktet räknade de med att kunna sälja sin nuvarande villa för det pris den var värderad till före kriget – eller kanske mer. Men hittills har de inte fått ett enda bud.

– Det är klart att om huset skulle gå ner en miljon mot vad vi har kalkylerat så blir det svårt att lösa lånen och få nya lån, säger Fredrik Ritter.

– Då kan vi inte få det nya huset, säger Rebecca Ritter.

Sjunkit med 17,7 procent

Bostadspriserna har fortsatt att falla i Göteborg på både villor och bostadsrätter.

Villapriserna i Storgöteborg föll i november 17,7 procent jämfört med toppnoteringen i våras. Detta visar siffror från SBAB Booli Housing Price Index för november. Motsvarande siffra för lägenheter var en minskning med 14,5 procent.

För familjen Ritter innebär prisminskningen att framtiden just nu är oviss.

– Någon gång skulle ju krisen komma, det har man tänkt i flera år. Att den skulle komma just nu, det var ju typiskt, säger Fredrik Ritter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.