Foto: TT

Körde full i sömnen – frias

Uppdaterad
Publicerad

En 43-årig man från Grästorp frikänns av hovrätten för grovt rattfylleri. Detta eftersom han gick i sömnen när han körde.

Mannen dömdes i maj 2015 av tingsrätten för grovt rattfylleri till skyddstillsyn med samhällstjänst i 40 timmar. Men hovrätten frikänner honom nu, trots att det står klart att mannen kört bil alkoholpåverkad. För att han ska dömas krävs dock att han ska ha haft uppsåt till gärningen och eftersom han hävdat att han gick i sömnen kan han inte ha haft det, resonerar rätten.

Ätit sömntabletter

Mannen anförde att han druckit whisky och intagit sömnmedlet Stilnoct över rekommenderad dos. Hovrätten stödjer sig på ett yttrande från Rättsmedicinalverket som rapporterat om sällsynta fall där personer som använt sig av sömnpreparat börjat gå i sömnen och inte vetat vad som hänt. Mannens sambo ska ha beskrivit honom som förbytt innan han satte sig i bilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.