Förskrivningen av antibiotika till barn har minskat med 43 procent mellan 2007 och 2017 i Sverige. I Västra Götalands län har minskningen varit över genomsnittet och ligger på 45 procent.
I jämförelse med minskningen för barn går utvecklingen för personer över 80 år betydligt långsammare i landet, med en nedgång på knappt nio procent, enligt siffror från Socialstyrelsen.
– Gällande barn har det funnits en mycket större andel onödig förskrivning, säger Malin Grape på Folkhälsomyndigheten till Nyhetsbyrån Siren.
Västra Götalands län har däremot landets bästa siffror tillsammans med Halland. Båda länen har sett en minskning med 21 procent.
”Det låter mörkt”
Både den felaktiga och den nödvändiga användningen av antibiotika bidrar till att resistens utvecklas och sprids. Bakteriernas försvarsmekanism är en del av evolutionen och går sannolikt inte att stoppa. Fokus måste ligga på att bromsa utvecklingen, förklarar Malin Grape. Det kan alltså uppstå en situation i framtiden där antibiotika allt som oftast inte fungerar.
– Det låter mörkt men man ska inte tappa hoppet. Man behöver hitta nya behandlingsmetoder och verkligen spara på de antibiotika vi har, säger hon till Siren.