Foto: Melå, Veronica/TT

Kräftpest i flera sjöar i Västsverige

Publicerad

Kräftpesten har slagit till i sjöarna på Herrestadsfjället, utanför Uddevalla.

Enligt analyser från statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala är alla sjöar på fjället drabbade av pesten – Vrångevattnet, Långagna, Västra Krokevattnet och Metsjön.

– Att det funnits ett rejält bestånd här uppe gör ju saken ännu tråkigare, säger Sofia Ström som är kommunens handläggare vid tekniska förvaltningen i Uddevalla till Bohusläningen.

Nu är allt fiske förbjudet i sjöarna under två år. Är de smittfria efter det kommer kommunen och länsstyrelsen att försöka plantera ut svensk flodkräfta på försök för att rädda arten och kräftfisket kvar i Uddevallatrakten.

Samtidigt sprider sig pesten och i fredags kom larmet ifrån Lilla Lee i Eds kommun i Dalsland.

Flodkräfta

Flodkräftan är den enda sötvattenlevande storkräfta som förekommer naturligt i Sverige. Den antas ha invandrat till Skandinavien för drygt 10 000 år sedan. Traditionen att äta och fiska kräftor går tillbaka till 1500-talet, men den spred sig till den breda allmänheten först från slutet av 1800-talet.  

Flodkräfta förekom tidigare i sjöar och rinnande vatten i större delen av landet, nedanför fjällkedjan. Sedan början av 1900-talet har emellertid bestånden minskat kraftigt, främst på grund av kräftpest, men också försurning, föroreningar, vattenreglering samt konkurrens och smittspridning från signalkräftan. Man räknar med att så mycket som 97% av bestånden har slagits ut under de senaste hundra åren.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.