Enligt analyser från statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala är alla sjöar på fjället drabbade av pesten – Vrångevattnet, Långagna, Västra Krokevattnet och Metsjön.
– Att det funnits ett rejält bestånd här uppe gör ju saken ännu tråkigare, säger Sofia Ström som är kommunens handläggare vid tekniska förvaltningen i Uddevalla till Bohusläningen.
Nu är allt fiske förbjudet i sjöarna under två år. Är de smittfria efter det kommer kommunen och länsstyrelsen att försöka plantera ut svensk flodkräfta på försök för att rädda arten och kräftfisket kvar i Uddevallatrakten.
Samtidigt sprider sig pesten och i fredags kom larmet ifrån Lilla Lee i Eds kommun i Dalsland.
Flodkräfta
Flodkräftan är den enda sötvattenlevande storkräfta som förekommer naturligt i Sverige. Den antas ha invandrat till Skandinavien för drygt 10 000 år sedan. Traditionen att äta och fiska kräftor går tillbaka till 1500-talet, men den spred sig till den breda allmänheten först från slutet av 1800-talet.
Flodkräfta förekom tidigare i sjöar och rinnande vatten i större delen av landet, nedanför fjällkedjan. Sedan början av 1900-talet har emellertid bestånden minskat kraftigt, främst på grund av kräftpest, men också försurning, föroreningar, vattenreglering samt konkurrens och smittspridning från signalkräftan. Man räknar med att så mycket som 97% av bestånden har slagits ut under de senaste hundra åren.
Källa: Havs- och vattenmyndigheten