I den mest omfattande undersökningen om transpersoners hälsa som gjorts så är resultatet alarmerande. Över hälften av de svarande sa att de minst en gång under de senaste tre månaderna blivit utsatta för kränkande behandling och nästan hälften avstår från att gå ut ensamma av rädsla för att bli ofredade eller överfallna.
– Transpersoner uppger att de är utsatta för diskriminering och allvarliga kränkningar inom alla livets områden – på jobbet, i skolan, i affären, i kontakten med myndigheter och sjukvården. Det låga förtroende för samhällsinstanser som rapporten visar är ett symtom på att samhället ännu inte lyckats med att inkludera och möta upp transpersoners behov. Vi har som samhälle mycket kvar att arbeta med vad gäller attityder och tolerans, säger Louise Mannheimer, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Övervägt ta sitt liv
Ett stort problem är att transpersoner har lågt förtroende för polisen. Det märks i viljan att anmäla våldsbrott. Bara en tiondel (11%) av de drabbade har anmält våldet till polisen. Därmed så finns det idag ingen statistik över hatbrott mot transpersoner som visar den egentliga omfattningen.
Mest alarmerande i undersökningen är kanske att över en tredjedel av de svarande minst en gång under det senaste året allvarligt övervägt att ta sitt liv, och fem procent har försökt att ta sitt liv.