– Det första jag sa var: ska vi hyra advokat nu?
Så beskriver Petter Lantz sin reaktion när de nya tillståndsreglerna för assistansanordnare trädde ikraft
Petter har ett litet företag som egentligen pysslar med musik. Så blev hans fru Sophia sjuk och behövde personlig assistans. Då blev Petters bolag också assistansanordnare. Nu är det ett av totalt 1 300 företag som sökt tillstånd hos Socialstyrelsen.
Samma villkor gäller för alla som söker.
– Vi har ju bara mig som kund, och kommer alltid bara ha mig, säger Sophia som har en muskelförtviningssjukdom.
– Ändå var vi tvungna att fylla i ansökan som om vi skulle bli ett jättestort assistansföretag med många sjuka att ta hand om, tillägger hon.
Ännu inget tillstånd
Petters bolag har ännu inte fått tillstånd. Socialstyrelsens beslutprocess tar tid. Just nu har runt 800 företag fått besked, nästan hälften av dem har fått avslag, får inget tillstånd.
Samtidigt har tillståndsprocessen öppnat en ny arena för kundraggning. Företag som fått sitt tillstånd försöker helt enkelt locka till sig nya funktionshindrade, nya assistansersättningar.
Petter och Sophia har redan fått brev från två olika assistansbolag.
Lockar med lätt lösning
– De erbjuder vad de kallar ”en lätt lösning”, om vi väljer att anlita dem slipper vi alla bekymmer, berättar Petter.
– Det står ”har ni fått avslag?” eller ”har ni inte fått Socialstyrelsens tillstånd?” i breven, så det är helt klart att de här företagen utgår ifrån att vi kanske kan lockas till dem för att tillståndsprocessen är lite krånglig för ett litet bolag, suckar Sophia.