Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sektionschefen Jonathan Rydén berätta hur intagna får tag i främmande kvinnors adresser. Foto: SVT/Erik Karlsson

Kriminalvården läser inte morddömdas brev

Uppdaterad
Publicerad

Flera kvinnor vittnar om oönskade brev skrivna av främmande män som sitter i fängelse. Brev som inte läses igenom av kriminalvården innan de skickas – även om den intagne är dömd för mord.

– Det är ju grundlagsskyddat att kunna skicka förtrolig kommunikation, säger Jonathan Rydén, sektionschef på Kriminalvården.

Det är först i februari som Jonathan Rydén på Kriminalvården uppmärksammas om att flera kvinnor fått brev från okända män som sitter i fängelse. Män som skriver att de sett bilder på kvinnorna i olika tidningar.

– Det är inte något jag känner till sedan tidigare, säger han.

Rätten att skicka brev är grundlagsskyddad, vilket gör att Kriminalvården har begränsade rättigheter att läsa i genom breven som skickas. Oavsett hur många brev en intagen skickar. För att breven ska granskas krävs en misstanke om brott.

– Det vanligaste är att vi lyser igenom breven och ser att det inte finns narkotika eller andra föremål, säger Jonathan Rydén.

Så hittar intagna kvinnors adresser

De intagna får inte ha mobiltelefoner, så för att de ska kunna leta reda på främmande kvinnors adresser krävs att de har permission eller ber någon anhörig ta fram adresserna.

– Man har telefontillstånd och man kan ringa till anhöriga. Vänner i vissa fall, förklarar Jonathan Rydén.

Tjejerna jag pratat med tycker att det är obehagligt att någon lagt ner så mycket jobb på att få fram deras adresser, vad tänker du om det?

– Jag förstår det fullt ut och jag tycker verkligen att man ska polisanmäla breven om man upplever dem som obehagliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.