Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katerina Petrović var sorgens röst under tisdagen – hör henne berätta om det i klippet ovan. Foto: SVT

Kriminella bjöds in till möte i Göteborg – för att få stopp på våldet

Uppdaterad
Publicerad

Katerina Petrovićs son Petar dödades i den stora skjutningen på Vår krog och bar i mars 2015. Under tisdagskvällen talade hon inför ett antal aktiva kriminella om hur hennes liv har förstörts.

– Jag tycker synd om de här personerna, säger hon dagen efter mötet.

På tisdagskvällen testades en ny metod i Göteborg för att nå fram till personer inom den organiserade brottsligheten. Den går ut på att medlemmar i våldsdrivande grupperingar bjuds in till ett stormöte där sorgens, ångerns och hoppets röster hörs.

Katerina Petrović var sorgens röst under tisdagen. En avhoppare var ångerns röst och en rektor talade utifrån hoppet.

– Vi är nöjda med arrangemanget, vårt enda krav var att de skulle sitta och lyssna och de gjorde det, säger Linda Sjöström, samordnare GVI, polisområde Storgöteborg.

”Fortsätter våldet blir det kännbara sanktioner”

Den här typen av möte är första steget i en tredelad strategi: först ett tydligt budskap från samhället att våldet måste få ett stopp. Om det fortsätter: kännbara sanktioner på gruppnivå.

– Det kan betyda att vi stoppar folk oftare, att de behöver lämna urinprov hos Frivården, att Miljöförvaltningen kollar deras näringsverksamhet ännu mer noggrant, säger Linda Sjöström.

Det tredje steget är ett erbjudande om hjälp att hoppa av.

– Man kan vända sig till Göteborgs avhoppartelefon eller sin frivårdsinspektör eller någon annan man har förtroende för, säger Linda Sjöström.

30-tal kriminella grupperingar i Göteborg

I fortsättningen kommer det att arrangeras två stormöten per år. De inbjudna från kriminella miljöer valdes ut från polisens kartläggning som visar att det finns ett 30-tal kriminella grupperingar i Göteborg. Ett tiotal bjöds in.

– Vi säger inte hur många som var där. Alla kom inte, men ett antal kom, säger Linda Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.