Foto: Sanna Ekstedt Larsson/Sveriges Radio

Kriminella i centrum i ny dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

I en ny dokumentärserie i P1 får kriminella själva komma till tals och berätta om sin vardag.

– Det behövs kunskap om detta, säger Karwan Faraj, reportern som gjort dokumentärerna.

I veckan släpptes första delen av radiodokumentären ”Det kriminella systemet” i Sveriges Radios Tendens i P1. Serien skildrar våld, droger och parallella rättssystem ur de kriminellas ögon, och har fått stor uppmärksamhet. 

Karwan Faraj är reportern bakom programmet som har lyckats komma de kriminella inpå livet och fått dem att berätta.

– Tro det eller ej, men det är en del människor i den här världen som vill prata. Men man måste kämpa för att nå ut till dem, säger han.

Förstår inte hur det fungerar i verkligheten

I dokumentären träffar Karwan Faraj bland annat en cannabisodlare, en så kallad medlare och en rånare. Personer vars röster ytterst sällan hörs i media.

– Jag tycker det är konstigt om vi ska prata om dem, men inte lyssna på dem, säger han.

Trots att de flesta reaktionerna på dokumentären har varit positiva, så har en del röster höjts för att kriminella ska låsas in, och inte tillåtas uttala sig i radio. Men Karwan Faraj ser saken ur ett annat perspektiv.

– Anledningen till att jag gjorde serien är att det behövs kunskap om detta. Man pratar om lösningar men förstår inte hur det fungerar i verkligheten, säger han.

Tio personer sätter skräck i ett helt område

En av sakerna som förvånade Karwan mest under arbetet med dokumentären var hur få personer som krävdes för att sätta skräck i ett helt område.

– Vi pratar om områden med 6 000 invånare där tio kriminella personer kan sprida skräck, tysta vittnen och ge hela området ett dåligt rykte.

Karwan Faraj är själv uppvuxen i Angered och har under femton års tid arbetat med ungdomar, och med sociala och kulturella projekt. Han säger att lösningarna för att komma tillrätta med kriminalitet inte är enkla, men att en viktig del är förståelse.

Dessutom behövs sociala insatser i skola och bostäder.

– Man behöver satsa tidigt på människor som hamnat på glid, annars kostar det oss i framtiden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.