I klippet ovan berättar Ann Söderström, sjukvårdsdirektör Region Västra Götaland, varför de siktar på att aktivera krislägesavtalet under julhelgen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Krislägesavtal för vårdpersonal nära aktiveras i Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Sliten sjukvårdspersonal som just gått på välbehövlig julledighet riskerar att få denna återkallad. Under onsdagskvällen beslutade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att godkänna en aktivering av krislägesavtalet för vården i Västra Götaland.

– Vi behöver gå in i det här avtalet för att klara bemanningen, säger Ann Söderström, hälso-och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Krislägesavtalet innebär att sjukvårdspersonal mot extra betalning får jobba 48-timmarsveckor i maximalt fyra veckor och att redan beviljade ledigheter kan återkallas.

– Krislägesavtalet finns med som ett alternativ hela tiden nu. Men för att aktivera det måste alla andra åtgärder, som indragna semestrar och omplacerad personal, vara uttömda, säger sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Coronapandemin

Under onsdagskvällen beslutade Sveriges Kommuner och Regioner, (SKR) att godkänna en eventuell aktivering av avtalet.

”Region Stockholm, Västra Götalandsregionen och Region Gävleborg har alla gjort allt som rimligen kan krävas för att säkra bemanningen och uttömt alla möjligheter inom ramen för det vanliga kollektivavtalet” säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i ett pressmeddelande på deras hemsida.

Pressat läge

Sjukhusens situation är oerhört pressad och smittspridningen ökar snabbt. Drygt tvåhundra smittade vårdas nu på Sahlgrenska sjukhuset – fler än toppnoteringen i våras. Situationen de närmaste dagarna befaras bli ännu värre. Den akuta vården klarar sjukhusen av än så länge, men väldigt mycket annan vård har fått ställas in.

Anställda inte livegna

Avtalet innebär inte att all personal överallt kallas in. Man undersöker först vilka avdelningar som är extra svårt att bemanna. Och det blir knappast tal om att tvinga hem människor som redan rest långt bort för sin ledighet.

– Det finns gränser för vad man kan begära av medarbetare. Som anställd är man ju inte livegen. Avtalet bygger också på att man ska orka jobba mer, och det viktigaste just nu är att personalen faktiskt orkar. Vi ska ju ha personal nästa år också, säger Ann Söderström.

Hon säger sig ha önskat att den personal som slitit så hårt hela året hade kunnat få mer julledigt.

– Men vi styr inte över viruset. Vi kan bara vädja till alla att följa regler och rekommendationer för att minska smittspridningen.

Västra Götalandsregionen begär att krisavtalet aktiveras

Vid halvsex-tiden under onsdagen kom beskedet från Västra Götalandsregionen. I ett mail skriver de:

”Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson har efter förslag från regiondirektör Ann-Sofi Lodin hemställt till Sveriges kommuner och regioner, SKR, att aktivera krislägesavtalet för VGR. Orsaken är att nuvarande bemanning och vidtagna åtgärder inte bedöms tillräckliga för att klara det ökade inflödet av covid-19-patienter.”

Fotnot: I en tidigare version av artikeln stod det det att krisavtalet var aktiverat. Men det som hänt var att SKR gett klartecken för regionen att aktivera krislägesavtalet.

Det här innebär krislägesavtalet:

Avtalet aktiveras av arbetsgivarparterna SKR och Sobona.

Krislägesavtalet reglerar medarbetarnas anställningsvillkor och ersättningar vid en krissituation.

Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.

Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.

Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om maximalt 4 veckor.

En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.

Anpassade regler för dygns- och veckovila.

Krislägesavtalet kan aktiveras för arbetsgivarens hela verksamhet eller för viss del av verksamhet.

Krislägesavtalet omfattar samtliga 1,2 miljoner medarbetare i kommuner och regioner, bland annat personal inom sjukvård, omsorg, skola, infrastruktur och räddningstjänst.

Följande parter har undertecknat krislägesavtalet:

Sveriges Kommuner och Regioner

Sobona – Kommunala företagens arbetsgivarorganisation

Svenska Kommunalarbetareförbundet

OFR:s förbundsområde Allmän kommunal verksamhet

Läkarförbundet

Vårdförbundet

Akademikeralliansen

Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds samverkansråd

Brandmännens Riksförbund

Källa SKR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet