Krismöte för Uppdrag Granskning i Göteborg

Publicerad

På måndagen samlades en stor del av samhällsavdelningen på SVT i Göteborg för ett krismöte. Bakgrunden ligger i att en ny programchef skulle tillsättas med ansvar för Uppdrag granskning.
– Det har varit upprörda känslor på samhällsavdelningen i dag, säger Nils Hanson, projektledare på Uppdrag granskning.

Ett 40-tal personer från samhällsavdelningen på SVT i Göteborg samlades för ett krismöte på måndagen. Inom avdelningen ryms en av Sveriges mest inflytelserika redaktioner, Uppdrag granskning.

Anledningen till mötet är en konflikt kring att en ny programchef skulle tillsättas med ansvar för just Uppdrag granskning, en tjänst som UG-veteranen Mette Friberg tidigare haft.

Nils Hanson är projektledare för programmet och är skarpt kritisk till agerandet.

– Mette Friberg har en fullständigt avgörande betydelse för oss. Många av de framgångar den här avdelningen tillskrivs är tack vare henne, säger han.

”Måste hitta en lösning”

Mette Friberg har varit sjukskriven sedan hon fick beskedet om att hon skulle bli fråntagen ansvaret som programchef för Uppdrag granskning.

– Vi behöver få en konstruktiv lösning på detta. De måste hitta en lösning som kan accepteras av bägge parter, säger Nils Hanson och fortsätter:

– Jag hoppas för verksamhetens skull att ledningen kommer fram till en lösning som innebär att Mette kan vara kvar.

”På väg till Göteborg”

Den som tagit initiativet till att ersätta Mette Friberg är SVT:s chef i Göteborg, Ylva M Andersson. Hon hänvisar vidare till Helène Sahlin, HR-direktör på SVT.

– Jag är på väg till Göteborg och ambitionen är att lösa det här så att allt blir bra för alla parter. Ambitionen är att Mette ska komma tillbaka, säger hon.

Men inte nödvändigtvis till Uppdrag granskning?

– Det är inte min sak att avgöra.

Mette Friberg själv känner till måndagens möte men vill inte i detalj uttala sig kring situationen.

– Jag kan bekräfta att det är en konflikt och att jag är sjukskriven. Jag är i dialog med företaget och hoppas att vi kan lösa det här, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer