Kulturchefen menar att det råder missförstånd kring projektet. Foto: SVT

Krismöte i Tranemo efter kritiken mot kommunpoeten

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att en poet fått nära 900 000 kronor i statligt bidrag för att dikta om Tranemo har väckt starka reaktioner. För att möta detta har Tranemo kommun hållit krismöte.

– Vi har, och det vill jag poängtera, inte anställt någon kommunpoet, säger Juan Ochoa-Echevaria, kulturchef i Tranemo.

Under ett års tid ska poeten Jimmy Alm dikta om Tranemo och leverera en dikt i veckan. Projektet ska pågå fram till nästa höst. En ny dikt släpps varje vecka för att sedan samlas i en bok. Förutom dikterna ska Jimmy även hålla i skrivkurser och bjuda in gästkonstnärer till att tolka kommundikterna.

”Använder inte kommunala pengar”

Den som först kläckte iden om kommunpoet var kulturchefen i Tranemo. Men det är inte kommunen som finansierar projektet utan kommunen är en samarbetspartner. Det är poeten Jimmy Alm som äger projektet. Och det är han som sökt bidrag för projektet och fått 894 000 kronor från Kulturbryggan. Kulturbryggan är en del av den statliga myndigheten Konstnärsnämnden och har som uppdrag att ge bidrag till nyskapande kultur.

Kulturchefen i Tranemo menar att en del av den kritik som riktats mot projektet bygger på felaktiga grunder.

– Vi använder inte kommunala budgetpengar till det här projektet, säger Juan Ochoa-Echevaria.

Krismöte efter reaktioner

Nyheten om kommunpoeten har väckt starka reaktioner på flera tidningars ledarsidor men även på Tranemo kommuns kanaler på sociala medier. I går hölls ett krismöte i kommunen, något som Dagens Samhälle rapporterade om först. På mötet närvarade förutom kommunikatörer och personal från kulturförvaltningen även säkerhetsansvarig i kommunen, berättar Juan Ochoa-Echevaria.

– Vi träffades för att få en bild av läget om det skulle finnas kränkande eller hotfulla kommentarer. Det handlade också om att ge stöd till den person som kan bli mål för hot. Konstnären ska känna att kommunen är bakom honom.

Hade ni väntat er att det kan bli den här sortens reaktioner?

– Ifrågasättande förekommer nästan alltid när det handlar om kulturprojekt. Det finns personer som tycker att vi i stället borde satsa på skola och omsorg.

Det är inte kommunen som satsat pengar, men idén kom från dig och det är ju ändå skattepengar som används. Vad tänker du om den kritiken som menar att det här är slöseri med skattebetalarnas pengar?

– Jag tycker sällan att kultur är slöseri med skattepengar. Kultur stärker människor. Det här projektet kommer att gestalta Tranemo kommun ur olika perspektiv. Det kommer att kunna berätta vilka vi är och vart vi är på väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.