Elisabet Lann (KD) anser att man behöver jobba mer med bemötandet. Foto: SVT

Kommunalrådet Elisabet Lann (KD): ”Jag blir väldigt illa berörd”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Elisabet Lann (KD) behöver man jobba mer med bemötandet inom hemtjänsten.

– Kan man ha en respektfull dialog med brukaren så blir inte situationerna så utelämnade heller, säger Elisabeth Lann (KD).

67-årige Börje Alström riktade kritik mot hemtjänsten i Lundby i Göteborg efter att hans blöja tejpades ihop med målartejp av hemtjänstpersonal.

Kommunalrådet Elisabeth Lann (KD), med ansvar för äldrevården, medverkade under onsdagen i SVT Nyheter Väst. Enligt henne är bemötandet bland det viktigaste inom hemtjänsten där det behövs jobba mer med.

– Att det uppstår situationer kan vi aldrig förhindra fullt ut men kan man ha ett respektfullt bemötande och dialog så blir situationerna inte så utelämnade heller, säger hon.

”Tar tid att vända”

Hur ska Göteborgs kommun klättra från bottenplaceringen som den fått i Socialstyrelsens enkät?

– Jag tror att det tar tid att vända, för det handlar om synen på hemtjänsten och känslan som människor har inför hemtjänsten, säger Elisabet Lann (KD) och fortsätter.

– Jag tror att den mest effektiva lösningen är att brukarna får möjlighet att välja bort hemtjänstpersonal som de inte är nöjda med, men vi är inte där ännu. Vi behöver jobba mer med arbetet kring Lag om valfrihetssystem (LOV).

Se intervjun med Elisabet Lann (KD) i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.