Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om ett djur blir sjukt eller skadat på kvällar eller helger i norra Bohuslän finns det inte längre någon veterinär som kan rycka ut. Jordbruksverket försöker nu lösa beredskapen, men för hästägaren Kristina Borg är det redan för sent. Foto: Lisa Johansson/SVT

Kristina tvingades avliva sin häst på egen hand – när ingen veterinär kunde komma

Uppdaterad
Publicerad

Om ett djur blir sjukt eller skadat på kvällar eller helger i norra Bohuslän finns det inte längre någon veterinär som kan rycka ut. Jordbruksverket försöker nu lösa beredskapen, men för hästägaren Kristina Borg är det redan för sent.

– Jag kommer aldrig få veta om Ibbe hade kunnat få leva, säger hon.

Kristina Borgs häst Ibbe blev plötsligt sjuk en torsdagskväll i början juni.

– Det var min man Lars som hittade honom. Han låg ute i hagen. Tungan hängde ut och tandköttet var helt kritvitt, säger hon när SVT träffar henne på gården i Bullaren i Tanums kommun.

Där går inga hästar mer. Ibbes parhäst Voici har fått flytta till en granne. Lusten att ha djur har försvunnit, säger Kristina som tillsammans med sin man tvingades avliva Ibbe själv för att sätta stopp för hans lidande.

– Vi har resurserna och kunskapen att göra det på rätt sätt, men vad händer för dem som inte har det? Det ska inte behöva gå till på det här viset, säger hon.

Misstänker kolik

De misstänker kolik, men begreppet är brett och innefattar allt från tillstånd som är lätta att avhjälpa – med rätt vård – till livshotande besvär.

– Vi kommer aldrig få veta om Ibbe hade kunnat få leva. Det är fruktansvärt. Fröet till osäkerhet finns där, hade jag kunnat göra mer? säger Kristina.

Ingen jourveterinär i sikte

Ibbe insjuknade bara ett par veckor efter att Dingle distrikt, där Strömstad, Tanum, Sotenäs, Lysekil och Munkedal ingår, blivit utan jourveterinär på kvällar och helger. Den privata aktör som tidigare haft uppdraget sa upp avtalet och Jordbruksverket har inte kunnat hitta någon ny som vill ta vid.

Distriktsveterinärerna, som är en del av Jordbruksverket, har nu fått i uppdrag att lösa bemanningen, men när en ny jourveterinär kan vara på plats är osäkert och processen förväntas ta tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.