Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se förskoleförvaltningen i Göteborgs hr-chef, Maria Axberg, reagera på kritiken. Foto: SVT

Så ska Göteborgs stad lösa arbetsmiljöproblemen på förskolorna

Publicerad

Fler arbetsuppgifter och för stora barngrupper – det kritiseras Göteborgs förskolor för. På förskoleförvaltningen säger man att man jobbar aktivt och förebyggande med arbetsmiljöfrågor.

– Jag förstår de här upplevelserna och vi jobbar systematiskt för att lyssna in och identifiera vad är behoven, säger hr-chef Maria Axberg.

Det finns 360 kommunala förskolor i Göteborg. Enligt statistiken så har antalet barn per legitimerad förskollärare ökat den senaste åren med 0,8 barn.

Men på förskoleförvaltningen säger man att det skiljer sig väldigt mycket hur det ser ut i olika förskolor.

– Barngrupperna kan se väldigt olika ut beroende på hur rektor väljer att organisera den dagliga verksamheten, säger Annika Samuelsson Lovén, utbildningschef på förskoleförvaltningen.

Andelen förskollärare var 37,4 procent i oktober 2022, och beräknas preliminärt vara den samma i oktober 2023.

Jämfört med övriga storstäder så har Göteborg en något högre andel förskollärare i sin verksamhet, enligt förskoleförvaltningen.

Bättre arbetsvillkor

Förskoleförvaltningen i Göteborg har nyligen gjort en uppföljning som visar att 97 procent av de kommunala förskolorna jobbar aktivt med att försöka förbättra arbetsmiljön.

– Det kan handla om tidiga insatser för medarbetare som inte mår riktigt bra, för att undvika att man hamnar i sjukskrivning och ohälsa, säger Maria Axberg, hr-chef på förskoleförvaltningen.

Andel legitimerade förskollärare 2022

Göteborg: 37%

Malmö: 30%

Stockholm: 33%

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.