Förslag om ökad kontroll vid högskoleprov kritiseras av JO med flera. Foto: TT

Kritik mot kontroll vid högskoleprov

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att införa kontroller med detektorer och även kroppsvisitation av personer som gör högskoleprovet sågas av Justitieombudsmannen (JO). Även Göteborgs universitet avvisar förslaget.

För att förhindra fusk vid högskoleprovet har regeringens särskilda utredare föreslagit kontroller med radiovågs- och metalldetektorer, samt vid behov även manuell kroppsvisitation.

Enligt utredningen är en undersökning endast med metalldetektorer eller med radiovågsdetektorer inte en kroppsvisitation i grundlagens mening. JO håller inte med utan konstaterar i sitt remissvar att även en undersökning med metalldetektorer utgör en kroppsvisitation i regeringsformens mening.

Skydd i grundlagen

Enligt JO Katarina Påhlsson motiverar inte fusk på högskoleproven de ingrepp i grundlagsskyddade fri- och rättigheter som kroppsvisitation skulle innebära.

– Jämför man med andra ändamål där kroppsvisitation används så är det här ett betydligt svagare ändamål, och då har jag svårt att tillstyrka förslaget på de underlag som finns, säger hon till TT.

Tillfällen där kroppsvisitation i dag används är exempelvis för att förhindra brott mot liv och hälsa, bland annat om en person har begått brott eller vid inpassering till domstolar.

– I utredningen själv pekar de på att det finns ett dåligt underlag för att säga i vilken omfattningen fusk vid proven sker, man säger till och med att effekten av sådana kontroller inte ska överskattas. Då tycker jag inte att det håller att föreslå den typen av ingrepp, säger Katarina Påhlsson.

Inte grovt hot

Göteborgs universitet ifrågasätter tillförlitligheten med att använda radiovågsdetektorer. Man ifrågasätter även kroppsvisitation vid in- och utträde ur lokalen för provet. En sådan kontroll bör ske vid provdeltagarens skrivplats. Universitet ifrågasätter också att manuell kroppsvisitation ska utföras av någon med samma kön som provdeltagaren.

”Göteborgs universitet menar att utredningen inte har tagit hänsyn till personer som inte definierar sig som man eller kvinna”, skriver universitetet i sitt remissvar.

Även Högskolan i Dalarna vänder sig mot kroppsvisitation.

”Högskoleprovets status i all ära, men fusket utgör inte ett grovt säkerhetshot av den kalibern att det motiverar inskränkningar i våra grundlagsfästa fri- och rättigheter”, skriver högskolan i sitt remissvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet