Kritik mot nya lagen mot hedersförtryck: ”Rädd för godtycke”

Publicerad

Det kommer nu kritik mot den nya lagen mot hedersförtryck. Jurister varnar för att den kan leda till diskriminering av vissa grupper.

– Min starkaste kritik är att vi inte har en definition på begreppet heder. Jag är rädd att det kommer att utgöra godtycke i hur vi ser på hedersbrott, säger Athar Ada Alak, jurist som specialiserat sig på hedersrelaterade frågor.

Lagen mot hedersförtryck som trädde i kraft den 1 juni ger skärpt straff för upprepade mindre brott med hedersmotiv. Det kan exempelvis handla om att göra sig skyldig till upprepade fall av olaga tvång genom att förbjuda en äldre tonåring att gå på café, chatta på mobilen eller delta i simlektioner i skolan.

Minimistraffet blir ett års fängelse, medan samma brott före lagens införande kunde ge några månaders fängelse. 

– Det är för stort glapp. När det finns så stora skillnader är jag rädd för att det kommer att uppfattas som att det drabbar en viss grupp i vårt samhälle, säger Athar Ada Alak.

Kritik tillbakavisas

Den nya lagen har fått kritik i flera remissinstanser. Bland annat har Umeå tingsrätt varnat för att personer med visst ”ursprung eller religion” kan komma att dömas hårdare än en ”etnisk svensk” för samma gärningar.

Kritiken har tidigare tillbakavisas av åklagare Jessica Wenna, specialiserad på hedersbrott.

– Vad man har för religion eller bakgrund i övrigt spelar ingen roll. Om den här hederskontexten finns, då är lagstiftningen tillämplig.

Välkomar nya lagar

Juristen Athar Ada Alak säger att hon välkomnar nya lagar mot beteenden som är mot Sveriges demokratiska värderingar, och att det är viktigt att den som anmäler brott får upprättelse.

– Vi i samhället ska stå bakom dem och stötta dem, för deras röst står för våra värderingar om individens fri och rättigheter. Det är hur vi använder våra verktyg som jag har problem med.

SVT Nyheter Väst har försökt men inte fått en intervju med justitieminister Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.