Foto: SVT

Kritik mot socialnämnden i Mark

Publicerad

Kommunen betalar hundratusentals kronor för konsulter som ska åtgärda brister i handläggningen. Den senaste kritiken gäller hur nämnden hanterat ett ärende gällande en flicka med funktionshinder.

Flickans föräldrar klagade i juli 2014 på socialtjänstens handläggning och insatserna till dottern. Hon hade placerats i ett korttidsboende utan att socialtjänsten inledde en utredning eller upprättade en vårdplan, enligt anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

IVO konstaterar att det är synnerligen allvarligt att nämnden inte uppfattat att det handlar om en placering när en minderårig placeras utanför hemmet.

Ordföranden i socialnämnden, Per-Olof Hermansson, säger att de haft problem med handläggare i flera år.

– Vi är högst medvetna om detta. Vi har en brist på kompetens hos våra handläggare. Det är ofta unga, nyutexaminerade personer som börjar jobba här, och som inte stannar så länge, säger han.

Just ärenden som rör barn är tufft att jobba med för länge, enligt Hermansson. Därför flyttar man snabbt från familjerättsavdelningen.

Nu har kommunen tagit in konsulter för att lösa kompetensbristen. Två konsulter har jobbat i ett år, och ytterligare en har nu hyrts in. Konsulterna jobbar helt enkelt som handläggare.

– De gör utredningar precis som de andra, säger Hermansson.

Men smakar det så kostar det. Kommunen betalar runt 100-150 000 kronor. Per person. Det blir alltså mer än 300 000 kronor varje månad.

– Jag skulle ju föredra att vi kunde höja lönen för våra fast anställda istället, så att det blev mer attraktivt att jobba här, säger Hermansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer