Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ung man dog under Göteborgsvarvet 2024. Nu väcks kritik mot starttiden. Foto: Adam Ihse/TT

Kritiken mot Göteborgsvarvet: ”Borde inte pågå mitt på dagen när det är som varmast”

Uppdaterad
Publicerad

En ung man avled under Göteborgsvarvet i lördags och flera andra kollapsade. Nu väcks kritik mot starttiden.

– Jag har inte hört om något annat långlopp i världen som går mitt på dagen, säger sjuksköterskan Cecilia Borsand Lange som även arbetat som ambulansskötare under varvet.

En man i 20-årsåldern dog efter Göteborgsvarvet 2024. Mannen var en av dem som kollapsade och som sedan intensivvårdades. Under onsdagen avled han.

Vädret var ovanligt varmt i år och även om det inte är fastställt att värmen hade någonting att göra med mannens död så väcks kritik mot att varvet avgörs mitt på dagen.

– Jag tror det gör en enorm skillnad om man tidigarelägger loppet, säger sjuksköterskan Cecilia Borsand Lange, som även arbetat som ambulansskötare under varvet.

Öppnar för att ändra starttid

– Nu var det extrema förutsättningar i år, men vi kommer se över vad vi kan förändra både vad gäller starttid och andra saker, säger evenemangschefen Eva-Lena Frick.

Hör mer om kritiken och Göteborgsvarvets svar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.