Kritiserad friskola vill öppna i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Islamiska skolan vill starta en muslimsk friskola i Borås. Till hösten 2017 hoppas de på att vara igång.

Redan i dag driver föreningen Römosseskolan, en muslimsk friskola på Hisingen i Göteborg. Den nya skolan i Borås är tänkt att heta samma sak och ha kapacitet att ta emot 500 grundskoleelever.

– Vi vet att det finns medborgare i Borås som önskar en annorlunda skolgång för sina barn, främst är det möjligheten att kunna be som de saknar, säger studierektor Vernesa Slatina på Römosseskolan.

Bön på lunchrasten

I ansökan som den ideella föreningen nu lämnat in till Skolinspektionen står det att elever och personal på skolan kommer att kunna delta i en frivillig bönestund under lunchrasten.

– Vi vill även kunna erbjuda fördjupade islamstudier. Det är den stora skillnaden på oss och en vanlig grundskola, säger Vernesa Saltina på Römosseskolan.

Ägre tidigare kritiserade

Skolinspektionen har de senaste åren riktat allvarlig kritik mot Römosseskolan i Göteborg. Något som SVT Nyheter Väst rapporterat om. 2011 handlade det bland annat om hårdhänta lärare och att flickor och pojkar behandlades olika i betygssättningen. 2014 riktades kritik som rörde kollektiv bestraffning.

– Det stämmer att vi hade stora brister då som vi nu har tagit tag i, säger Vernesa Saltina.

Något besked om var i Borås de tänkt etablera sig kan de ännu inte ge:

– Vi har lokaler på gång, men det finns inget avtal ännu, så det är för tidigt att säga, avslutar studierektor Vernesa Slatina på Römosseskolan.

Borås kommun har nu möjlighet att ge sina synpunkter på den önskade etableringen. I slutändan är det Skolinspektionen som bestämmer om friskolan får öppna i Borås eller inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer