Många krögare som hade verksamheter på torget inne i Lidköping gick med förlust. Foto: TT

Krögare förlorare på Power meet

Uppdaterad
Publicerad

Power meet i Lidköping i helgen blev en succé med många besökare. Men för krögare på torget i centrala Lidköping blev evenemanget en besvikelse med stora förluster.

När Power meet summerades var det med bistra miner som krögare städade och plockade ihop på torget i Lidköping. Många av de som hade serveringar hade hoppats på betydligt bättre försäljning, skriver Nya Lidköpings-Tidningen.

En av den var Urban Lundberg som hade räknat med 1.000 serveringar per dag, i stället blev 1.000 serveringar totalt.

– Jag hade behövt en omsättning på 400.000 kronor för att gå runt, men det blev ungefär hälften. Så 200.000 kronor back, säger han till Nya Lidköpings-Tidningen.

Vill se hyresreduktion

Även om det blev en stor ekonomisk förlust för honom så är han positivt inställd till evenemanget men likt andra näringsidkare skulle han gärna se en hyresreduktion från kommunen.

– Det var första gången och eventet som helhet har varit toppen. Men någon form av kompensation, eller reduktion, av markhyran skulle jag vilja se, säger Lundberg till Nya Lidköpings-Tidningen.

LÄS MER: Se SVT:s livesändning från folkfesten

Även andra krögare som har haft verksamhet på torget vittnar för tidningen om att de gått med förlust.

– Det har ju målats upp en bild av att 60.000-80.000 personer ska komma till Lidköping, men här på torget var det ju bara Lidköpingsbor, säger krögaren Stefan Saliba som storsatsade under Power meet.

Inga pengar tillbaka

Innan Power meet förde krögarna en diskussion med kommun om att hyran skulle vara omsättningsbaserad. På frågan fick de ett tydligt nej med en hänvisning till att det inte var lagligt.

Lagen tillåter inte det sedan den ändrades vid årskiftet när det gäller markupplåtelse. Hela risken måste nu ligga på näringsidkaren så det inte blir så att skattebetalare får ta risken, säger säger Glenn Rytterfjell, projektledare för eventet på Lidköpings kommun till SVT Nyheter Väst.

Och skulle krögarna kräva kommunen på pengar i efterhand kommer det också nekas.

– Vi kommer hantera dem med största respekt och lyssna på vad de har att säga. Men för att det ska kunna behandlas som en reklamation måste något varit fel i botten för vi kan inte ta ansvar för privata näringsidkares satsningar, säger Rytterfjäll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.