”Fördel att vi får en blandad elevsammansättning jämfört med idag”, säger en av rektorerna på Kronogården. Foto: SVT

Förslaget: Kronans högstadium i Trollhättan läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Högstadiet och mellanstadiet på skolan Kronan på Kronogården i Trollhättan läggs ned och Frälsegårdsskolan och Velanda skola avvecklas. Det enligt ett förslag som politikerna ska fatta beslut om i höst.

Det var P4 Väst som först rapporterade om nedläggningen. Enligt ett förslag som politikerna ska fatta beslut om i oktober läggs både mellan- och högstadiet på Kronans skola på Kronogården ner. Dessutom läggs hela Frälsegårdsskolan i samma stadsdel ner.

De runt 210 eleverna som berörs kommer att flyttas till de andra skolorna Lyrfågelskolan, Stavreskolan, Strömslundsskolan, Paradisskolan och Skogshöjdens skola.

Bakgrunden till förslaget är att man vill minska segregationen genom att elever från Kronogården blandar sig med elever på skolor i andra delar av staden.

Man stänger även Velanda skola och erbjuder de 130 eleverna plats på Sylteskolan. Om förslaget blir verklighet kommer förändringarna att gälla från och med skolstarten 2021.

Personal informeras

– Vi har informerat personal och elever under förmiddagen. Vad gäller högstadiet var beskedet väntat, det var lite mer av en överraskning att man även vill flytta mellanstadiet, säger Linda Forssén, rektor F-6 på Kronan.

Enligt Linda Forssén har man från personalens sida förståelse för att något drastiskt görs. Trots att man satsat stora resurser för att förbättra resultaten på Kronan har man inte nått ända fram.

– Vi kan inte kompensera fullt ut för den segregationen vi har här. Staden behöver göra mer för att skapa en likvärdig skola för alla, så jag tror att de flesta välkomnar förslaget, säger hon.

Vad gäller eleverna säger Linda Forssén att det är ”blandat” hur beskedet om förslaget tas emot.

Kommunen inleder nu så kallade dialogsamtal med föräldrar i stadsdelen. Samtalen ska bidra som underlag till politikerna som kommer att fatta slutgiltigt beslut i frågan i slutet av oktober.

”Positiva till beslutet”

– Lärarnas riksförbund tycker att det är bra förslag att barn och ungdomar från olika nationaliteter träffas betydligt tidigare än vad som nu har skett under många många år i Trollhättan. Så vi ser positivt på förslaget, säger Monika Fors från Lärarnas riksförbund till P4 Väst.

Kronans skola blev rikskänt 2015 då de drabbades av en attack där en svärdsbeväpnad man högg ner flera personer. En lärare, en elevassistent och en elev dödades. Ytterligare en elev skadades allvarligt. Gärningsmannen sköts till döds av polis. Dådet hade rasistiska motiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.