Foto: SVT

Kronofogdens personal möter hot och våld

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 60 procent som jobbar på Kronofogdemyndigheten har utsatts för hot, trakasserier eller våld de senaste två åren. Det visar en undersökning som fackförbundet Jusek gjort bland sina medlemmar. Vi har träffat två som har våld och hot som vardag i sitt jobb.

Kronoinspektör Farveh Vahedi och kronokommissarie Giovanni Cavaretta förbereder sig för dagens arbete på Kronofogden i Göteborg. Innan de åker ut och gör delgivningar eller utmätningar går de igenom vad de måste tänka på innan de gör hembesöken. De åker till exempel alltid två och två och har alltid personlarm på sig för säkerhets skull.

De säger att det ibland ligger knivar framme på köksbänken hemma hos folk eller att folk har stora hundar som kan kännas som indirekta hot. Det de däremot får vara med om ofta är att folk hotar med att ta livet av sig ifall de tar någon egendom ifrån dem.

Enligt en ny undersökning som fackförbundet Jusek gjort är det många anställda på Kronofogden som utsatts för hot, trakasserier eller våld under de senaste två åren.

— Det är oroande siffror eftersom det här är medlemmar som går till jobbet och som då blir utsatta för våld, hot eller skadegörelse. Våld är relativt låga siffror men ändå. Inom Kronofogden så är det höga siffror bland våra medlemmar och det är inte acceptabelt att så mycket som 60 procent blir utsatta för någon form av angrepp, säger Erika Lejnefors på fackförbundet Jusek som gjort undersökningen.

— När det gäller hot så är nummer ett folk som ringer in och hotar med självmord, nummer två är personliga hot där man påtalar att ”du din jävel ska inte leva” och nummer tre är att man hotar verksamheten Kronofogden att ni på myndigheten ”ni era grisar såna som ni ska inte leva”. Det är de tre största hoten som är frekventa hos oss. Det känns jobbigt när den situationen inträffar, för vi är också människor som har känslor och vi måste också få känna trygghet i vår vardag och i vårt jobb, säger Giovanni Cavaretta, chef och kronokommissarie på Kronofogden i Göteborg.

Tycker du att det har blivit värre under senare år med våld och trakasserier på jobbet?

— Ja, situationen för oss som jobbar här har blivit mer pressande med anledning av att vi även jobbar med grov organiserad brottslighet, då vi får ta mer saker från den här människokategorin då och även göra ingripanden och åtgärder, så det är ja, säger Giovanni Cavaretta.

— Vad vi strävar efter är nolltolerans, det vill säga att du ska kunna gå till jobbet och utföra ditt arbete och inte vara utsatt för någon av den här typen av påverkan, säger Erika Lejnefors.

Mörkertalet stort

Enligt kronofogdens säkerhetsavdelning är det mycket som inte anmäls av de anställda, så mörkertalet är stort. Men så här såg det ut i Västra Götaland och Halland förra året. Flest självmordshot alltså med 33 anmälda fall, 17 hot och två bombhot plus en mängd andra anmälda händelser.

Varför väljer man ett sådant här jobb när det förekommer så mycket hot, våld och trakasserier i jobbet?

— Jag tycker inte att det förekommer i sådan jättestor utsträckning att jag mår dåligt av det, säger Farveh Vahedi, kronoinspektör på Kronofogden i Göteborg.

Du har inte jobbat så länge, två år, tror du att du kommer att ha en annan syn på det hela längre fram?

— Det kan jag inte svara på idag, säger Farveh Vahedi.

Får man inte räkna med sådant här då för det är väl ganska provocerande det ni håller på med?

— Ja, varje fall är ju ett för mycket men detta är ju verkligheten och vi lever i verkligheten och vi jobbar efter den, säger Giovanni Cavaretta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.