• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Bild på Kronprinsessan Victorias landskapsvandring på Öland tidigare i våras. Under torsdagen ska hon städa plast i Bohuslän. Foto: TT

Kronprinsessan städar plast på stränder i Bohuslän

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen ska Kronprinsessan Victoria städa upp plast på ön Nordkoster utanför Strömstad tillsammans med en skolklass. Hon ska dessutom vandra på ön och delta på ett seminarium som handlar om hur haven kan räddas från plasten.
– Hon är väldigt engagerad i havsmiljöfrågor och brinner för att göra vad hon kan, säger Mikael Appelqvist, programansvarig för dagen.

Temat för Kronprinsessans besök på Kosteröarna är alltså plast och nedskräpning. Hon har sedan i höstas gjort vandringar i nio andra landskap och under torsdagen var det Bohusläns tur. Syftet med vandringarna är att hon vill uppmärksamma värdet av friluftsliv, motion och hälsa.

– Hon är väldigt förväntansfull, säger Mikael Appelqvist.

Dagen startar med ett seminarium där bland annat Världsnaturfonden deltar. Det ska handla om hur illa plastsituationen i haven är och vad som kan göras för att lösa problemen.

Kronprinsessan Victoria anlände till seminariet på Tjärnö, utanför Strömstad, på torsdagsförmiddagen. Foto: Anita Nilsson

Städar med skolklass

Därefter åker Kronprinsessan båt från Strömstad till Nordkoster. Där startar vandringen vid Västra bryggan och avslutas vid Basteviken där hon ska göra en strandstädning tillsammans med 25 tredjeklasselever från Bojarskolan i Strömstad.

– Bohuskusten är ju tyvärr Europas mest nedskräpade område eftersom strömmarna kommer från alla håll och kanter. Det är ju inte semesterfirarna på kusten som orsakar detta, utan det flyter i land från andra håll i världen, säger Mikael Appelqvist.

Fortsätter till Sydkoster

Därefter blir det ytterligare en båtresa, den här gången till Sydkoster för ett besök på Naturum Kosterhavet. Även där ska Kronprinsessan få träffa en skolklass som framför en bit ur en specialskriven musikal som handlar om just nedskräpning.

På vilket sätt kan det här besöket påverka plastproblemen?

– Ja, nu ringer ju du till mig och uppmärksammar problemen som finns. I seminariet medverkar ledande företrädare från organisationer som gemensamt ska försöka ta fram handlingsplaner för att komma till rätta med problemen. Det är en markering för att ta problemen på allvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer