Församlingsmedlemmar monterar ner kyrkoinredningen i kapellet i Norrmannebo kapellet. Det mesta, predikstolen, altartavlan och bänkarna ska skänkas till en församling i Estland.

Kyrkor säljs ut

Uppdaterad
Publicerad

Sedan staten och staten och kyrkan gick skilda vägar har 22 kyrkor med kulturminnesstämpel sålts i Sverige. Det krympande församlingarna har inte råd att ta hand om kyrkobyggnaderna. Senast i raden av kyrkor är Norrmannebo i Kungälvs kommun som nu ska bli privat bostad.

När Västnytt kommer till Norrmannebo kapellet håller församlingsmedlemmarna som bäst på att montera ner kyrkoinredningen. Det mesta, predikstolen, altartavlan och bänkarna ska skänkas till en församling i Estland. Där växer medlemsantalet, till skillnad från i Sverige. Varje år tappar Svenska kyrkan en procent av sina medlemmar. Och vissa församlingar som den i Romelanda har det kärvt ekonomiskt. Till sist återstod inte mycket annat än att sälja en av församlingens kyrkor.

– Man blir inte bara betänksam, man blir nedstämd, berättar församlingsbon Allan Gustavsson.

Kyrkans trognaste besökare

Allan är född i Norrmannebo och döpt i kapellet. Han, hans fru Gunvor och kyrkovaktmästaren Gunnel Bengtsson hörde till kyrkans trognaste besökare. Men de senaste åren var det glest med folk i bänkarna. Annat var det 1919, när kyrkan invigdes, då kapellet nätt och jämt räckte till.

Sedan staten och kyrkan gick skilda vägar har totalt 58 kyrkor sålts eller rivts. 22 av dessa är kulturminnesmärkta och bedöms alltså som särskilt skyddsvärda. Men med vikande ekonomi kommer Svenska kyrkan på sikt tvingas göra sig av med ännu fler kyrkor.

– Den här trenden, den är inte på något sätt på väg att avta, utan vi kommer få se en del kyrkor framöver, säger Matilda Dahlquist, stiftsantikvarie i Göteborgs stift.

460 miljoner kronor

Än så länge hålls kyrkans ekonomi under armarna tack vare ett årligt statsbidrag på 460 miljoner kronor, pengar som är öronmärkta för underhåll och renovering av särskilt kulturhistoriskt intressanta kyrkor.

Men för Norrmannebo kapell skrivs nu ett nytt kapitel. På nyårsdagen avsakraliserades kapellet och från den första februari tar de nya ägarna över och förvandlar kapellet till bostad.

– Det är bara att önska dem lycka till och hoppas att det blir någonting bra av det, säger Gunnel Bengtsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.