Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Grith Fjeldmose (V), andre vice ordförande kulturnämnden och Ann Catrine Fogelgren (L), ordförande kulturnämnden i Göteborg. Foto: SVT

Kulturpolitiker oense om besparingarnas effekter

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om miljonbesparingarna inom kulturen i Göteborg väcker oro hos vänsterpartisten Grith Fjeldmose, som sitter i kulturnämnden.
Allianspolitikern Ann Catrine Fogelgren däremot menar att effekterna inte alls kommer att bli så stora.

Inför kulturnämndens möte nästa vecka föreslås sex bibliotek läggas ner, olika aktiviteter som sommarunderhållningen, kulturnatta och kultursommarjobben är på besparingslistan. Dessutom vill de dra ner på stödet till Kulturskolan och dra in bidraget till film i Väst.

– Jag ser det som förfärligt och helt förödande för Göteborgs kultur, säger Grith Fjeldmose, oppositionspolitiker och andre vice ordförande i kulturnämnden.

Omfattande sparkrav

Men det håller inte ordförande i kulturnämnden med om.

– Jag tycker inte det är så stora besparingar, utan nu måste vi hämta hem det underskott som har funnits tidigare. Det här är en del av detta, säger Ann Catrine Fogelgren (L), allianspoltiker och ordförande i kulturnämnden i Göteborg.

Det är ett omfattande sparkrav från alliansen som ligger bakom detta och tjänstemännen som föreslår neddragningarna skriver att de kommer att få negativa konsekvenser för göteborgarna.

Hör i klippet ovan vad de två politikerna säger om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer