Kö till bankomat i Malmö, där Swedbanks tjänster också krånglade. Foto: SVT Nyheter SkåneVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kunde ta ut pengar – trots noll på kontot

Uppdaterad
Publicerad

Trots noll kronor på kontot kunde människor med bankkort från Swedbank ta ut pengar i bankomater. Nyheten orsakade rusning till flera bankomater.
– Det har varit viss typ av upploppsstämning, säger Stefan Gustafsson vid polisen i region Väst.

– Bilar stannar till hela tiden, och det var lång kö. Det är inte direkt en vanlig syn här en vanlig onsdagskväll, säger SVT:s reporter på plats.

Nyheten spreds fort under kvällen. Vid 21.30-tiden ringlade kön lång utanför en bankomat på Olskrokstorget i Göteborg.

Flera håll i landet

Problem med bankomaterna har rapporterats i såväl Stockholm, Göteborg och Malmö. Polisen i region syd säger till Aftonbladet att man säkrat ett flertal uttagsautomater. Polisen i region väst uppger också att man hanterat flera liknande ärenden. Men nu har man gett upp bevakningen, säger Stefan Gustafsson.

– Vi kommer inte kunna ställa polispatruller vid varje bankomat i staden. Det blir fysiskt omöjligt. Det här blir en fråga som Swedbank får lösa, säger han.

Strax före midnatt meddelade Swedbank att bankomaterna åter öppnat efter haveriet. Felet med uttagsautomaterna, som uppdagades under kvällen, var en konsekvens av att banken försökte lösa sitt ursprungliga betalningsproblem med bankkort.

Polisen vill inte gå in på detaljer kring hur många bankomater i Västra Götaland man försökt bevaka under kvällen, men bekräftar att ryktet om bankomaterna tycktes ha nått många.

– Det har varit rusning och viss typ av upploppsstämning kan jag säga, säger Stefan Gustafsson.

Ingenting är gratis

Swedbank meddelade vid 22-tiden att man stoppat alla uttag för bankens kunder som har bankkort. Däremot uppgav bankens presstalesperson, Claes Warrén, att kunder med betal- eller kreditkort, fortfarande kunde använda sig av sina kort.

Men den som tagit ut mer pengar än hen haft på konton, kan inte vänta sig att slippa betala tillbaka.

– Det här är väldigt tydligt reglerat i villkoren med våra kunder. Tar man ut pengar som man inte har så måste man betala tillbaka, säger Warrén till SVT Nyhter Väst.

Ska vara löst

Strax före midnatt meddelade Swedbank att bankomaterna åter öppnat efter haveriet. Felet med uttagsautomaterna, som uppdagades under kvällen, var en konsekvens av att banken försökte lösa sitt ursprungliga betalningsproblem med bankkort.

Fel som skapade än större fel

Exakt vad det märkliga felet berodde på visste inte Swedbank på onsdagskvällen. Senare bekräftade man dock att det hängde ihop med ett tidigare strul där Swedbankkunder haft problem att använda sina bankkort.

– När vi försökte åtgärda felet så gjorde vi en tillfällig lösning för bankomatuttag. Det gjorde att visa kunder ta ut högre belopp än vad de hade på sina konton, vilket lett till att de har fått ett negativt saldo.

– Givet att grundproblemet är åtgärdat så är problemet med bankomaterna borta, säger Gabriel Francke Rodau, kommunikationschef på Swedbank, till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer