Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jesper Hedlund, 25 från Kungshamn berätta om hur det är att resa världen över och vad han gillar med att vara turist i Afghanistan. Foto: privat

Kungshamnsbon Jesper Hedlund turistar i ett av världens farligaste länder

Publicerad

Jesper Hedlund, 25, har tagit sig an utmaningen att besöka alla världens länder. Med 43 länder redan avklarade har han nu lämnat Afghanistan för Tadzjikistan.

– Det kommer ta tid att besöka alla länder, men jag älskar det. Det är mitt stora livsmål, säger Jesper Hedlund.

Som 18-åring begav sig Jesper ut för att resa utanför Europa, först Sydafrika, Sydamerika och nu Mellanöstern och Asien. Han tycker det är viktigt att spendera tid i varje land. När vi intervjuar honom befinner han sig i Afghanistan.

– Jag vill uppleva länderna också, visa kulturen och befolkningen, så det tar säkert flera år innan jag är klar. Vissa länder som kanske inte är jättebra att besöka just nu, får kanske bli långt senare, säger han.

Inlägg om Afghanistan får kritik

Jesper, från Kungshamn i Bohuslän, delar med sig av resorna på Tiktok och Instagram, där hans inlägg har fått snabb spridning. Under sin resa i Afghanistan vill han skildra landet bortom dess konflikter och i stället visa kultur och det gästvänliga folket. Men han har också fått kritik för att ge en falsk bild av ett land som strider mot mänskliga rättigheter och som UD avråder att resa till.

– Det handlar inte om att glamorisera Afghanistan. Jag vill dela med mig av de positiva aspekterna i varje land jag besöker. Negativa rubrikerna och politiska konflikter – det får någon annan berätta om, säger han.

Vad ska man tänka på om man vill resa till liknande länder?

– Få upp resvanan först. Åk till Sydostasien, där är det jättelätt att resa och man träffar människor. Sedan gör man research – pratar med de som varit i landet nyligen. Jag har en bekant som precis varit i Afghanistan och då bestämde jag mig för att också åka dit.

Familjen stöttar

Trots familjens oro, har Jesper deras fulla stöd.

– De är oroliga så klart när jag är här, men litar på mig, att jag tar mina egna beslut, säger han.

Förutom Afghanistan och Tadzjikistan planerar Jesper att besöka länder som Uzbekistan, Kirgizistan, Kazakstan och slutligen återvända till Sverige under sommaren.

– Irak är något som lockar och som jag kommer åka till senare i år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.