Stor manifestation i Göteborg i solidaritet med människorna i Afrin i norra Syrien. Foto: SVT

Kurdiska protester mot Turkiets attack

Publicerad

Flera hundra personer samlades i dag i Göteborg för att visas sin solidaritet med människorna i Afrin i norra Syrien efter Turkiets attack mot området den 20 januari.

Orden ”Sluta döda våra barn” ljöd över Gustav Adolfs torg under lördagen vid lunchtid. Känslorna var starka när uppskattningsvis runt 500 personer hade samlats för att vissa sitt stöd för människorna i Afrin i norra Syrien som just nu hotas av en turkisk militäroffensiv.

Med talkörens slagord i bakgrunden talar vi med Apo Konya från Kurdiska föreningen i Göteborg. Han är starkt engagerad i dagens manifestation.

-Vi protesterar mot att Turkiska staten har med sina allierade inlett en ockupation av området Afrin. Vi ser ett EU som gömmer sig bakom flyktingavtalet. Vi ser FN och NATO, USA och Ryssland och deras dubbelmoral, där de nu för att skydda sina ekonomiska intressen offrar människorna, säger Apo Konya.

”Hundratals döda”

Afrin ligger i den autonoma kurdiskstyrda regionen med samma namn i nordvästa Syrien. Sedan lördagen den 20 januari pågår just nu strider mellan syrisk-kurdiska SDF-koalitionen och den turkiska armén som till viss del har stöd av även syriska oppositionsstyrkor. 

Det finns uppgifter om att flera byar i området skall vara sönderbombade av stridsflyg och att hundratals människor skall ha dödats i striderna som av kurderna beskrivs som en turkisk ockupation.

Orden ”Sluta döda våra barn” ljöd över Gustav Adolfs torg under lördagen vid lunchtid. Foto: SVT

Turkiet rättfärdigar sin aktion

Turkiet hävdar att målet med offensiven, som kallas ”Operation Olivkvisten”, är att komma åt den kurdiska milisen YPG, som under lång tid har ingått i den USA-stödda SDF-koalitionen och stridit mot IS. YPG, skall enligt Turkiet ha kopplingar till PKK som stämplas som terrorister i Turkiet.

– Men vi anser vi har folket på vår sida som vi har här i Göteborg. Det pågår manifestationer över hela världen idag. I Sverige har vi liknande aktioner i 23 städer i solidaritet med folket i Afrin, säger Apo Konya.

Vad hoppas ni uppnå med den här manifestationen?

– Vi hoppas få solidaritet från folket i Göteborg och få stöd för folket i Afrin, att deras kamp är mänsklighetens kamp. Deras kamp är inte viktig bara där utan även här och i hela världen, säger Apo Konya från Kurdiska föreningen i Göteborg.

De som manifesterar står i en ring strax bredvid Gustaf Adolf statyn. Rösterna växlar mellan kurdiska och svenska. Orden ändras med jämna mellanrum, från uppenbart hat mot Erdogans Turkiet och NATO-kritik, till uppmaningar att sluta döda kurder bara för att de är kurder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.